Noteiks jaunās A2 transportlīdzekļu kategorijas vadītāju apmācības kārtību (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Tiks veiktas vairākas izmaiņas normatīvajos aktos, nosakot jaunās A2 transportlīdzekļu kategorijas vadītāju apmācības kārtību, kā arī atrunājot autoskolu pasniedzēju un instruktoru darbības un apmācības kārtību.

To paredz ceturtdien, 30.augustā, Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) izsludinātie grozījumi Ministru kabineta (MK) 2010.gada 13.aprīļa noteikumos Nr.358 «Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām».

Noteikumu projekts ir izstrādāts, jo Latvija pārņēmusi Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2006/126/EK par vadītāju apliecībām. Tā paredz visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm no 2013.gada 1.janvāra ieviest jaunu transportlīdzekļu kategoriju A2. Tā attieksies uz motocikliem, kuru jauda nepārsniedz 35 kilovatus, jaudas attiecība pret svaru nepārsniedz 0.2 kilovatus uz kilogramu un kuri nav atvasināti no transportlīdzekļiem, kuru jauda ir vairāk nekā divas reizes lielāka. Līdz ar to VSS izskatītajā MK noteikumu projektā ir izstrādāta kārtība, kādā notiek jaunās A2 transportlīdzekļu kategorijas vadītāju apmācība.

Izsludinātie normatīvo aktu grozījumi arī plašāk regulēs autoskolu darbību. Tie precīzāk atrunās braukšanas instruktoru darba tiesisko attiecību statusu, kā arī precizēs virkni jautājumu, kas skar elektronisko informācijas apmaiņu starp autoskolām un Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD), autoskolu pasniedzēju un instruktoru darbību un apmācības kārtību.

Noteikumu projekts paredz arī ieviest «klusēšanas - piekrišanas» principu atsevišķiem CSDD sniegtajiem pakalpojumiem. Tas nozīmē, ka autoskolas, lai saņemtu mācību karti, iesniedz iesniegumu CSDD. Tālāk CSDD veic telpu atbilstības pārbaudi un, ja mēneša laikā nav atsūtījusi autoskolai atteikumu kartes izsniegšanai, uzskatāms, ka tā ir izsniegta. Mācību karte ir noteikta parauga dokuments, kas dod tiesības apmācīt tajā norādīto kategoriju transportlīdzekļu vadītājus konkrētās mācību telpās un kas apliecina, ka mācību telpas atbilst noteikumos noteiktajām prasībām.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu