Mediķi aicina pievērst pastiprinātu uzmanību bērnu drošībai uz ceļa (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Krakops/LETA

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) mediķi aicina vecākus pastiprināti pievērst uzmanību bērnu drošībai uz ceļa, tādējādi mazinot iespējamo traumu un negadījumu rašanās riskus.

Kā liecina statistikas dati, vidēji ik gadu Bērnu slimnīcā palīdzība tiek sniegta vairāk nekā 200 bērniem, kuri guvuši dažāda rakstura traumas negadījumos, kas saistīti ar automašīnām. Auto traumas tiek gūtas gan ejot kājām pa ielu un šķērsojot brauktuves neatļautās vietās, gan arī neuzmanīgi pārvietojoties ar velosipēdiem un skrituļslidām. Atgriežoties pilsētā pēc vasaras brīvlaika, ko liela daļa bērnu pavada laukos, un uzsākot skolas gaitas, traumas visbiežāk tiek gūtas neuzmanīgas un nereti arī pārgalvīgas rīcības dēļ, kā arī neievērojot ceļu satiksmes drošības noteikumus.

Lai novērstu negadījumu rašanās risku, Bērnu slimnīcas mediķi aicina vecākus kopā ar bērniem pārrunāt jautājumus, kas saistīti ar drošību uz ceļa, lai skolas gaitas būtu priecīgu mirkļu pilnas, nevis tiktu pavadītas slimnīcas palātā. Ieteicams arī kopīgi ar atvasēm izstaigāt ikdienā veicamo ceļu uz skolu un atpakaļ no tās, pārrunāt pareizu brauktuvju šķērsošanu. Savukārt autovadītāji tiek aicināti ievērot drošu braukšanas ātrumu un īpaši uzmanīties izglītības iestāžu tuvumā.

Ņemot vērā, ka rudenī jau visai agri iestājas tumšais laiks, vecāki aicināti parūpēties arī par labi redzamiem atstarotājiem pie bērnu mugursomām, kā arī citiem atstarojošiem elementiem pie bērnu apģērba. Ja bērns uz skolu dodas ar velosipēdu vai skrituļslidām, vecākiem jāpārliecinās, ka tiek izmantoti arī aizsarglīdzekļi. Savukārt, ja vecāki bērnu ved uz skolu ar automašīnu, līdz noteiktam vecumam obligāti jālieto speciālie sēdeklīši.

Aicinām pieaugušos atcerēties - bērni mācās nevis no teorijas grāmatām, bet no saviem tuviniekiem! Vienmēr ar savu rīcību rādiet piemēru un tādā veidā māciet bērnam, kā pareizi uzvesties un parūpēties par drošību, pārvietojoties pa ielu gan kājām, gan arī braucot ar riteni, skrituļslidām un citiem transportlīdzekļiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu