Latvijā konstatē ļoti bīstamu un retu slimību; saslimuši seši bērni (65)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Seši Latvijas bērni, kuri trenējušies kādā sporta klubā, inficējušies ar retu un bīstamu slimību - tularēmiju.

Patlaban infekcija laboratoriski apstiprināta diviem cilvēkiem, atklāja LIC Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas vadītāja Jeļena Storoženko.

«Laboratoriski pārbaudot no saslimušajām personām ņemtos materiālus, tajos konstatēta baktērija, kas ierosina saslimšanu ar tularēmiju», informē LIC Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas vadītāja Jeļena Storoženko.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Laura Ševčenko portālu «Apollo» informēja, ka pagājušajā nedēļā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā nogādāti seši jaunatnes sporta kluba bērni ar neskaidras izcelsmes infekcijas slimību. SPKC epidemiologi uzsāka darbu, lai noskaidrotu bērnu saslimšanas cēloni un palīdzētu mediķiem noteikt diagnozi un piemērot labāko ārstēšanu.

Ņemot vērā bērnu saslimšanas simptomus un informāciju par riska faktoriem, radās aizdomas, ka bērni varētu būt inficējušies tularēmiju, norāda Jurijs Perevoščikovs, SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta vadītājs.

Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka minētā sporta kluba 15 bērni un divi pieaugušie šī gada jūlija beigās un augusta sākumā uzturējās privātā mājā Salaspils novadā, Silabriežu apkārtnē. Bērni peldējušies vietējā dīķi un netālajā karjerā - vietās, kas nav paredzētas peldēšanai (dīķi apdzīvo ūdensžurkas).

Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu iespējamajā inficēšanās vietā, SPKC epidemiologi konstatēja, ka Silabriežu apkārtnes teritorija (dīķis, meliorācijas grāvis, Piķurgas upe) ir nesakopta un aizaugusi ar zāli, kas veicina grauzēju izdzīvošanu un vairošanos. SPKC ir nosūtījis informāciju Stopiņu un Salaspils novadu domēm ar norādījumiem par steidzami veicamiem profilakses pasākumiem.

Pēdējais tularēmijas gadījums Latvijā tika reģistrēts 1984.gadā Krāslavas rajonā. Eiropā ikgadējo saslimšanas gadījumu skaits ir vidēji 1200.

Tularēmija ir akūta infekcijas slimība, kas skar cilvēka limfātisko sistēmu, īpaši plaušas, acis un ādu, pastāstīja infektoloģe un stacionāra vadītāja Baiba Rozentāle. Baktērijas iekļūst cilvēka organismā caur bojātu ādas virsmu, gļotādu un elpceļiem, izraisot izmaiņas limfmezglos. Nonākot asinīs, tularēmijas baktēriju iniciētais patoloģiskais process var radīt sirds un asinsvadu, kā arī nervu sistēmas bojājumus, skaidroja Rozentāle.

Speciālisti norāda, ka iespējamā inficēšanās ir daudzveidīga - infekcijas avots biežāk ir peļveidīgie grauzēji, ūdensžurkas, arī zaķi un lapsas. Cilvēki var inficēties no slimiem dzīvniekiem, peldoties inficētā ūdenī vai dzerot to, ieelpojot inficētu graudaugu putekļus kulšanas laikā. Infekciju var pārnēsāt arī ērces, odi un dunduri. Inficēties var arī transmisīvi. Tularēmijas perēkļi veidojas, inficētiem grauzējiem migrējot no savas mājvietas uz cilvēku apdzīvotām vietām un tas biežāk notiek vasaras beigās un rudenī.

Atbilstoši inficēšanās veidam rodas dažādas tularēmijas formas - buboņi (blīvi un sāpīgi limfmezgli), čūlas buboņi, acu buboņi, angīnas buboņi, anginozi buboņi, plaušu buboņi un tml. Inkubācijas periods ir ļoti dažāds - tas var ilgt trīs līdz septiņas, dažkārt līdz pat 30 dienām.

Pirmie saslimšanas simptomi ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, no 38 līdz 40 grādiem, galvas un muskuļu sāpes, vājums, vispārējs nespēks, ēstgribas trūkums, bezmiegs un svīšana, var būt arī vemšana.

Infekciju ārstē ar antibiotikām. Pēc pārslimošanas cilvēkam izveidojas ilgstoša imunitāte - pasaules mediķu prakse liecina, ka imunitāte veidojas uz visu mūžu.

Komentāri (65)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu