Siliņa «mīkstina» nostāju mikrouzņēmuma nodokļa celšanas jautājumā (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Mikrouzņēmuma nodokli par vienu līdz diviem procentiem gadā varētu sākt paaugstināt no 2014.gada, līdz tas sasniegtu 12% līdz 15%, šādu viedokli aģentūrai LETA šodien pauda Saeimas neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa.

Politiķe ir «mīkstinājusi» iepriekš pausto pozīciju - augusta pirmajā pusē aģentūrai LETA viņa pauda viedokli, ka mikrouzņēmuma nodoklis no 9% līdz 15% būtu jāpaaugstina 2013.gadā.

Deputāte neplāno priekšlikumu par nodokļa celšanu iesniegt vērtēšanai saistībā ar 2013.gada valsts budžetu, taču viņa par šo jautājumu ir sākusi sarunas ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Ekonomikas ministriju. Trīspusēja sanāksme ir paredzēta LDDK telpās 12.septembrī plkst.11.

Siliņa vēlētos, lai nodokļa likme sasniegtu 15%, taču viņa neizslēdz iespēju, ka pēc dažādu argumentu izvērtēšanas, runa būtu par 12% vai 13% likmes noteikšanu.

Politiķe uzskata, ka pašai sabiedrībai ir jānobriest līdz nodokļa paaugstināšanas idejai un izteikto ierosinājumu mērķis ir «atvērt diskusiju». Siliņa saprot, ka valdība nebūs gatava 2013.gadā realizēt šo nepopulāro ideju. Tomēr esot jāapzinās, ka pašreizējā situācija ir kā «bumba ar laika degli», kuras sekas būs redzamas nepietiekamajā sociālajā nodrošinājumā mikrouzņēmuma strādniekiem.

Zemo sociālās aizsardzības līmeni nākšoties izjust, piemēram, mammām, aizejot dekrētā, un visiem darbiniekiem, sasniedzot pensijas vecumu, norādīja politiķe.

Cilvēkiem, kuri nodarbojas ar neliela apjoma ražošanu mājsaimniecībā, jau šobrīd ir alternatīvas. Viņi var reģistrēties kā fiksētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji, maksājot 5% gadā, skaidroja Siliņa.

Kā ziņots, nodokļa celšanas ideju šodien negatīvi novērtēja vairāki ar nozari saistīti cilvēki. Nodokļu konsultants Kārlis Ketners biznesa portālam «Nozare.lv» pauda, ka paaugstināt mikrouzņēmuma nodokļa likmi no 9% līdz 15% ir trakums, jo tad pazudīs paši mikrouzņēmumi.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš norādīja, ka tā ir slikta ideja, kas mazinās uzticību politiķiem.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu