Vidējā darba samaksa gada laikā palielinājusies līdz 481 latam (44)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Šā gada otrajā ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī bija 481 lats, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, vidējā darba samaksa pieauga par 3,7% jeb 17 latiem.

Sabiedriskajā sektorā gada laikā darba samaksa augusi par 4,6% - no 497 latiem līdz 520 latiem. No tā vispārējās valdības sektorā darba samaksas kāpums bijis par 1,7% - no 458 latiem līdz 466 latiem.

Privātajā sektorā darba samaksas pieaugums bija 3,4% - no 443 latiem līdz 459 latiem.

Salīdzinot ar šā gada pirmo ceturksni, mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī palielinājās par 15 latiem jeb 3,1%. Sabiedriskajā sektorā pieaugums bija 6,5% - no 488 latiem līdz 520 latiem, no tā vispārējās valdības sektorā kāpums bija 4,5% - no 446 latiem līdz 466 latiem. Privātajā sektorā ceturkšņa laikā darba samaksas kāpums bija 1,3% - no 453 latiem līdz 459 latiem.

Mēneša vidējā bruto darba samaksa, kas aprēķināta, algoto darbinieku skaitā ietverot arī algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos iesaistītos bezdarbniekus, šā gada otrajā ceturksnī bija 478 lati. Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, šā gada jūnija beigās algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos bija iesaistīti 7900 bezdarbnieku.

Gada laikā nozarēs, kur darba samaksa kāpusi, lielāks pieaugums bija vērojams transporta un uzglabāšanas nozarē - 10,7%, valsts pārvaldē un aizsardzībā - 6,5%, elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē - 6,4%, citu pakalpojumu nozarē, kas iekļauj frizieru un skaistumkopšanas pakalpojumus, sabiedrisko un citu organizāciju darbību, fiziskās labsajūtas uzlabošanas pakalpojumus, datoru, individuālās lietošanas priekšmetu un mājsaimniecības piederumu remontu, mazgāšanu un ķīmisko tīrīšanu, apbedīšanu un citus pakalpojumus, - 5,8%.

Finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē darba samaksa gada griezumā kāpusi par 5,4%.

Apstrādes rūpniecībā šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājuša gada atbilstošo periodu, mēneša bruto darba samaksa kāpusi par 5%, bet būvniecībā - par 1,8%.

Darba samaksas samazinājums šajā periodā bija vērojams ieguves rūpniecības un karjeru izstrādes uzņēmumos - 8,3%, kur darbinieku skaits pieauga straujāk nekā atalgojums, izglītībā - 1,1% un profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē - 0,1%.

Sabiedriskais sektors ir valsts un pašvaldību iestādes un komercsabiedrības, komercsabiedrības ar valsts vai pašvaldību kapitāla daļu 50% un vairāk, kā arī nodibinājumi, biedrības un fondi un to komercsabiedrības.

Vispārējās valdības sektors saskaņā ar Eiropas kontu sistēmu ietver valsts un pašvaldību iestādes, sociālās apdrošināšanas fondu, valsts un pašvaldību kontrolētos un finansētos komersantus.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu