Latvijas Nacionālajā operā skanēs orķestra «Rīga» jubilejas Galā koncerts (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Mūzika iedvesmai» ir Profesionālā pūtēju orķestra «Rīga» 40 gadu jubilejas īpašais notikums - Galā koncerts, kas notiks Latvijas Nacionālās operas Lielajā zālē ceturtdien, 6.septembrī, plkst.19.00. Diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā kopā ar orķestri uzstāsies tā ilggadējie skatuves draugi Raimonds Pauls, Ilona Bagele, Inga Šļubovska, Ingus Pētersons, Daumants Kalniņš un kamerkoris «Ave Sol». 

Savu 40 gadu jubileju orķestris «Rīga» atzīmē ar vairākiem koncertiem, un to norisi atbalsta Rīgas dome. 6.septembra Galā koncerts tiks ierakstīts video un demonstrēts Latvijas TV 1. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja ceturtdien, 30.augustā, atbalstīja orķestra lūgumu piešķirt finansējumu 3630 latu apmērā no finanšu līdzekļu rezerves sporta un kultūras pasākumu atbalstam, lai veiktu ierakstu un nodrošinātu koncerta demonstrēšanu televīzijā.

Profesionālais pūtēju orķestris «Rīga» dibināts 1972.gadā pēc komponista, diriģenta un līdz 1990. gadam arī orķestra mākslinieciskā vadītāja Gunāra Ordelovska iniciatīvas, tādēļ zīmīgs ir koncerta atklāšanas skaņdarbs - G.Ordelovska «Svētku sveiciens».

Koncerta pirmajā daļā skanēs 21.gadsimtā sacerēta mūsdienu oriģinālmūzika - Austrālijā, Sidnejā dzīvojošā Metjū Hindsona 2001.gada opuss «Headbanger», amerikāņu komponista Frenka Tičeli 2002.gadā radītais skaņdarbs «Blue Shades» un japāņu komponista Tošio Mašimas 2009.gadā sacerētā koncerta alta saksofonam un orķestrim fragments «Swallow», kurā solists būs starptautisko konkursu laureāts, orķestra «Rīga» saksofonu grupas koncertmeistars Oskars Petrauskis.

Jubilejas koncerta otrajā daļā orķestris «Rīga» saspēlēsies ar maestro Raimondu Paulu, atskaņojot divus apjomīgus viņa instrumentālos darbus. 1967.gadā sacerētā džeza svīta «Melnās krāsas» šovasar atjaunota bigbenda sastāvam. Vēl senāk, 1964.gadā, meklējamas saknes R.Paula «Rapsodijai klavierēm un orķestrim», kas savulaik tikusi spoži atskaņota ar komponista paša solo. Laimīgi ir saglabājies atskaņojuma ieraksts, kas deva iespēju restaurēt šo skaņdarbu nošu pierakstā, jo laika gaitā skaņdarba notis bija zudušas. R.Paula vokālās kompozīcijas dziedās solisti Inga Šļubovska, Ilona Bagele, Ingus Pētersons, Daumants Kalniņš un kamerkoris «Ave Sol».

Biļetes uz Galā koncertu «Mūzika iedvesmai» iespējams iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un interneta vietnē: «bilesuparadize.lv»; biļešu cenas no Ls 5 līdz Ls 20.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu