Pavļuts: «Aqua Riga» radīs nopietnus nevienlīdzīgas konkurences riskus (33)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas pašvaldībai piederošā dzeramā ūdens fasēšanas un realizēšanas uzņēmuma «Aqua Riga» darbība radīs nopietnus nevienlīdzīgas konkurences riskus, šādu viedokli biznesa portālam «Nozare.lv» pauda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Pavļuta skatījumā, «Aqua Riga» būs pašvaldības uzņēmums, kas konkurēs ar privāto sektoru, kurā patērētājiem jau patlaban ir pieejams cenas un kvalitātes ziņā daudzpusīgs piedāvājums. Attiecībā pret citiem dzeramā ūdens tirgus dalībniekiem uzņēmums «Aqua Riga» gūšot virkni nevienlīdzīgu priekšrocību, piemēram, tā kā uzņēmuma īpašnieks ir pašvaldībai piederošais uzņēmums «Rīgas ūdens», tam būs daudz pieejamāki finanšu resursi un infrastruktūra.

«Diemžēl jau tagad ir pamats prognozēt, ka citi tirgus dalībnieki vērsīsies Konkurences padomē ar sūdzībām par tirgus kropļošanu,» teica Pavļuts. Pēc politiķa vārdiem, tā neesot normāla situācija, kurā Rīgas dome, zinot šos faktus, tomēr pārgalvīgi virza uz priekšu apšaubāmo «Aqua Riga» projektu.

Ekonomikas ministrija jūnijā nosūtījusi vēstuli Rīgas domei ar aicinājumu izvērtēt nepieciešamību dibināt jaunu uzņēmumu dzeramā ūdens iepakošanai un tirdzniecībai, ņemot vērā, ka šajā tirgus segmentā jau pastāv pietiekama konkurence. Vēstulē norādīts, ka jaunu pašvaldības uzņēmumu dibināšana ar mērķi gūt papildu finanšu līdzekļus sabiedrisko pakalpojumu nodrošināšanai nevar būt veids, kā šādi jautājumi ir jārisina.

Ekonomikas ministrija aicināja pašvaldību rast citus risinājumus, kā izmantot ūdens saimniecības resursus tiesiskā, konkurenci nedeformējošā un lietderīgā veidā, radot papildu ieņēmumus, piemēram, atklātā konkursā slēdzot līgumus ar komersantiem par neizmantotā ūdens pārdošanu.

Ekonomikas ministrija arī norādīja, ka Publisko personu komercdarbības koncepcija nosaka, ka valsts un pašvaldība var iesaistīties komercdarbībā tikai tajos gadījumos, ja tirgus pats nespēj konkrētu preci vai pakalpojumu pilnvērtīgi nodrošināt, tā ir stratēģiski svarīga valstiska nozare un tādējādi netiek nodarīts kaitējums jau veiksmīgi funkcionējošam tirgus segmentam.

Kā ziņots, Uzņēmumu reģistra Komercreģistrā 28.augustā reģistrēts pašvaldības SIA «Rīgas ūdens» meitasuzņēmums «Aqua Riga». Uzņēmuma vienīgā valdes locekle ir Ineta Zalāne, «Aqua Riga» apmaksātais pamatkapitāls - 105 000 latu.

«Aqua Riga» plāno nodarboties ar dzeramā ūdens fasēšanu un realizāciju. Dzeramo ūdeni paredzēts iegūt no SIA «Rīgas ūdens» īpašumā esošajām ūdensgūtnēm.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu