Ekonomiste: Būtu jāpaceļ arī ar nodokļiem neapliekamais minimums (33)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Ņemot vērā demogrāfijas tendences un pieaugošo nevienlīdzību Latvijā, būtu jāpaceļ arī ar nodokļiem neapliekamais minimums un atvieglojumi par apgādājamiem, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja «Swedbank» vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Ja to tomēr neizdarīs nākamgad, tad šādu soli noteikti vajadzētu spert nākamajos gados, uzskata ekonomiste.

Strašuna prognozēja, ka lēmums pazemināt iedzīvotāja ienākuma nodokli nākamajos gados dos zināmu grūdienu ekonomikai, stimulējot privāto patēriņu.

Kā ziņots, nākamo trīs gadu laikā plānots samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi par pieciem procentpunktiem - no pašreizējiem 25% līdz 20%. No 2013.gada 1.janvāra iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme būs 24%, 2014.gadā tā būs 22%, bet 2015.gadā - 20%.

Ekonomiste atzina, ka pašlaik valsts budžetā ieņēmumu pārpilde ir diezgan liela un valdība bija noskaņota visus budžeta papildu ieņēmumus neiztērēt. Tomēr spiediens uz papildu tēriņiem arvien pieaug. «Mūsu bāzes attīstības scenārijs problēmas neparedz, pat ar papildu tēriņiem budžeta deficītam šogad jābūt ap 2% no iekšzemes kopprodukta. Problēmas budžetā parādītos tikai tad, ja notiktu kaut kas ārprātīgi slikts, piemēram, attiecībā uz eirozonu,» sacīja Strašuna.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu