Ministru prezidents aicina skolēnus izkopt prasmi mācīties (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis šodien, apsveicot visus skolēnus un studentus, ar jaunā mācību gada sākumu, aicina izkopt prasmi mācīties.

«Godātie skolēni un studenti, nākamajā nedēļā jūs dosieties uz savām skolām, lai apgūtu zināšanas matemātikā, fizikā, angļu valodā un citos priekšmetos, bet papildus tiem jāizkopj vēl kāda ļoti svarīga prasme - prasme mācīties. Neatkarīgi no tā, kāda būs jūsu izvēlētā profesija - ja vēlaties tajā gūt panākumus, mācīties jāturpina visu mūžu,» apsveikuma uzrunā, vēršoties pie skolēniem un studentiem, atzīmē premjers.

Dombrovskis arī norāda, ka Latvijas lielākā vērtība ir zināšanas, ko latvieši apzinājās jau 19.gadsimtā. Tādēļ tie spēja pārvarēt visus šķēršļus, lai dotos uz Tērbatu un citām Eiropas augstskolām, tādējādi remdējot savas slāpes pēc izglītības. 1862.gadā «Pēterburgas Avīzēs» Krišjānis Valdemārs uzsvēra, ka latviešiem vajadzīgas trīs lietas - pirmkārt, skolas, otrkārt - skolas un arī treškārt - skolas.

150 gadus vēlāk tieši šīs pašas lietas - pamatskolas, arodskolas un augstskolas veido Latvijas panākumus. Mūsu konkurētspēju noteiks pievienotā vērtība - idejas, kas radīsies jūsu galvās un tiks īstenotas ar jūsu zināšanām un prasmēm.

«Mūsu tautas teiciens vēsta - katrs pats ir savas laimes kalējs. Pedagogu uzdevums ir dot jums zināšanas un instrumentus, lai katrs no jums šo savu dzīves laimi varētu izkalt. Taču tikai no katra paša būs atkarīgs vai būsiet gatavi saviem dzīves izaicinājumiem. Tādēļ novēlu katram no jums - vairāk nekā 200 000 skolēniem un 90 000 studentiem, pilnvērtīgi izmantot visas iespējas, ko jums sniedz skolas un studiju laiks,» apsveikuma runā atgādina Dombrovskis.

Savukārt skolotājiem un pasniedzējiem Ministru prezidents norāda, ka viņu izvēlētā misija - būt par autoritātēm, kas veido bērnu un jauniešu izpratni par pasauli, ir vērtīgs un cienījams darbs.

«Reti kurā profesijā iespējams saņemt to piepildījumu, ko gūstat jūs, redzot kā tālākajā dzīvē gūst panākumus jūsu audzēkņi. Katrs jūsu nostrādātais gads ir ieguldījums mūsu tautas un valsts daudzu gadu nākotnē,» skolotāju un pasniedzēju nozīmību akcentē Ministru prezidents.

Viņš arī piebilst, ka šī ir pirmā reize pēdējo piecu gadu laikā, kad Latvijas iedzīvotāju paveiktais krīzes pārvarēšanā valstij sniedz iespēju piešķirt papildus līdzekļus svarīgākajām prioritātēm. Izglītības joma noteikti ir viena no valdības prioritātēm.

Tādēļ Dombrovskis pauž gandarījumu, ka tieši pedagogi ir pirmie, kam sākta pakāpenisku atalgojuma palielināšana.

«Apliecinu, ka turpināsim meklēt arī citas iespējas skolās veidot aizvien labvēlīgākus apstākļus, kas motivē jūs un skolēnus sasniegt izcilus rezultātus,» apsveikuma runā skolotājiem saka Dombrovskis.

Savukārt vecākiem Dombrovskis vēlas pateikties par atbalstu, ko viņi sniedz saviem bērniem skolas gaitās.

Viņš arī atgādina, ka izglītības nozarē sākta virkne vērienīgu reformu, kuru mērķis ir uzlabot gan izglītības saturu un tā pasniegšanas veidu, gan arī izglītības nozares administratīvo struktūru. Šo mērķu sasniegšanai ļoti svarīga ir vecāku iesaiste, tādēļ ar šīm pārmaiņām vecāku loma kļūs aizvien nozīmīgāka.

«Sākot jauno mācību gadu, vēlos novēlēt, lai gan skolotājiem, gan skolēniem un viņu vecākiem jaunais mācību gads ir panākumiem bagāts, lai jums nepietrūkst iedvesmas un darbs nes gandarījumu!», apsveikuma runu noslēdzot, novēl Ministru prezidents Dombrovskis.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu