Visas vasaras gaisa temperatūra bijusi atbilstoša normai (14)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/Scanpix

Pagājušā mēneša, kā arī visas vasaras vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija atbilstoša normai jeb ilggadējam vidējam rādītājam, liecina aģentūras BNS apkopotie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Augusta vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija nepilni +16 grādi - vien pāris grāda desmitdaļas zemāka par normu. Nokrišņu daudzums bija nedaudz lielāks par normu.

Augstākā gaisa temperatūra kalendārās vasaras pēdējā mēnesī tika reģistrēta 3.augustā Jēkabpilī, kur Zīlānu novērojumu stacijā termometra stabiņš pakāpās līdz +29,1 grādam. +25 grādu atzīme Latvijā tika pārsniegta tikai piecās dienās mēneša sākumā, kā arī 19.augustā.

Zemākā gaisa temperatūra pagājušajā mēnesī bija +2,1 grāds 21.augustā Zosēnos. Savukārt stiprākais lietus tika konstatēts naktī uz 10.augustu Kolkā, kad šeit dažu stundu laikā nolija 68 milimetri; tas bija arī stiprākais lietus Latvijā šajā gadā.

Jau ziņots, ka vasaras pirmā mēneša vidējā gaisa temperatūra bija 0,8 grādus zemāka par ilggadējo vidējo rādītāju, taču to atsvēra jūlijs, kas bija 1,2 grādus siltāks par klimatisko normu. Nokrišņu daudzums jūnijā un jūlijā bija attiecīgi 20 un 26 procentus virs daudzu gadu vidējā rādītāja.

Iepriekšējās divas vasaras bija karstākās Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē - 2010. un 2011.gada vasara bija attiecīgi 2,6 un 2,2 grādus siltāka par normu. Pagājušo divu gadu vasaras bija ne tikai krietni siltākas, bet arī lietainākas nekā parasti. Arī pēdējo gadu kopējā tendence liecina, ka Latvijas klimats kļuvis nedaudz mitrāks un siltāks.

Saskaņā ar Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra datiem septembrī nokrišņu būs mazāk nekā citos gados, gaisa temperatūra gaidāma nedaudz augstāka par normu. Līdzīgi prognozē dabas vērotājs Vilis Bukšs - septembris gaidāms samērā sauss un silts, lai gan dažās naktīs vietām būs salnas.

Atbilstoši sezonālajai prognozei, kas tika publicēta augsta vidū, rudens kopumā gaidāms visai vēss ar vidējo gaisa temperatūru ap normu vai nedaudz zem tās. Savukārt Bukšs prognozē, ka Latvijas klimatam tradicionālai vasarai šogad sekos parasts Baltijas rudens, kas pirmo slapjo sniegu atnesīs oktobra vidū.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu