Uzņēmums pēc 50 gadiem atvainojas tūkstošiem cilvēku par «talidomīda traģēdiju» (11)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Vācijas kompānija «Grunenthal» pirmo reizi 50 gadu laikā ir atvainojusies tūkstošiem cilvēku, kas piedzima ar fiziskiem trūkumiem saistībā ar tā saukto talidomīda traģēdiju.

«Grunenthal» izpilddirektors Haralds Stoks piektdien uzrunā paziņoja, ka viņa uzņēmumam ir ļoti žēl par savu klusēšanu saistībā ar medikamentu, kas no 1957.līdz 1962.gadam tika izrakstīts grūtniecēm rīta nelabuma mazināšanai, bet vēlāk izrādījās, ka rada fiziskus trūkumus jaundzimušajiem.

Dati liecina, ka pēc tam, kad viņu mātes grūtniecības laikā bija lietojušas talidomīdu, vairāk nekā desmit tūkstoši bērnu 46 valstīs piedzima ar fiziskiem trūkumiem, tostarp bez kādas no ķermeņa daļām.

«Grunenthal» mājaslapā ievietotajā runās tekstā norādīts, ka Stoks kompānijas vārdā paudis dziļu nožēlu un patiesu līdzjūtību viesiem, kas cieta no medikamentu radītajiem blakusefektiem.

«Lūdzam jūs mūsu ilgo klusēšanu uzskatīt par zīmi šokam, ko jūsu liktenis ir atstājis uz mums,» viņš teicis runā kompānijas mājvietā Štolbergā, kur tika atklāts īpašs memoriāls «talidomīda traģēdijas» upuriem.

«Mēs arī atvainojamies, ka 50 gadu laikā neesam atraduši ceļu pie ikviena no jums. Tā vietā esam klusējuši un mums ļoti žēl par to,» atzina Stoks, solot veikt pasākumus, lai palīdzētu «talidomīda traģēdijas» upuriem.

Kompānijas atvainošanos noraidīja labdarības organizācija «Thalidomide Agency UK», kas pārstāv «talidomīda traģēdijas» upuru Lielbritānijā intereses, sakot, ka atvainošanās vietā upuriem ir nepieciešama reāla finansiāla palīdzība.

Savukārt no talidomīda cietušo Austrālijā advokāti «Grunenthal» atvainošanos nosauca par «nožēlojamu: tā ir pārāk sīka, pārāk novēlota», turklāt tā esot aizvainojums upuriem.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu