Tiesnese: Gribas ticēt, ka nākotnē tiesas vairos sabiedrības uzticību (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nav noliedzams, ka jebkura situācija, kad tiesnesis tiek turēts aizdomās par jebkāda veida prettiesiskām darbībām, grauj Latvijas tiesu reputāciju, tādēļ ļoti gribētos cerēt, ka nākotnē tiesas ar savu darbu spēs vairot sabiedrības uzticību, šādu viedokli par tiesu un tiesnešu reputācijas stāvokli Latvijā aģentūrai LETA pauda Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētāja Ilze Freimane.

LETA jau ziņoja, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) ir paudis sašutumu par faktu, ka korupcijas apkarotāju aizturētā Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Ziedoņa Strazda lūgumu rosināt Saeimu atbrīvot viņu no amata veselības stāvokļa dēļ Tieslietu padomē esošie tiesneši vēlējušies izskatīt pirms tieslietu ministra ierosinātās disciplinārlietas izlemšanas un aiz slēgtām durvīm, neļaujot medijiem būt klāt lēmuma pieņemšanā. Ministrs pauda viedokli, ka tiesneši tādā veidā paši iedragā savu reputāciju.

Freimane nepiekrita ministra viedoklim par tiesu darbību noslēgtību, uzsverot, ka Tieslietu padomes sēdes ir atklātas. «Ir jāpieņem atsevišķs lēmums, lai kādu no jautājumiem skatītu slēgtā sēdē. Tā kā konkrētais jautājums bija saistīts ar tiesneša Strazda veselības stāvokli - tātad sensitīviem personas datiem -, tad tika lemts, vai to skatīt slēgtā sēdē,» skaidroja tiesnese.

Viņa norādīja, ka Tieslietu padomes locekļu, tostarp tiesnešu, domas šajā jautājumā dalījās, vairākumam nobalsojot par to, ka iesniegumu ir iespējams skatīt atklātā sēdē.

Tiesnese uzskata, ka tiesu un tiesnešu prestižu ir iespējams uzlabot, katram tiesnesim godīgi un profesionāli pildot savus amata pienākumus.

Augstākās tiesas (AT) Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe aģentūrai LETA norādīja, ka ministra Bordāna izteikumi ir viņa personīgais viedoklis. «Tomēr ņemot vērā faktu, ka viņš tikai pirms neilga laika kļuva par tieslietu ministru, šādi izteikumi ir pārsteidzīgi,» uzskata Dzalbe.

Atsaucoties uz Bordāna minēto, ka Tieslietu padome lēmumu par tiesneša Strazda atbrīvošanu no amata vēlējusies izskatīt aiz slēgtām durvīm, Dzalbe bija lakonisks: «Slēgtās sēdes regulē normatīvie akti, un tas nav nekas ārkārtējs.»

Savukārt pret Strazdu ierosinātais kriminālprocess, pēc Dzalbes domām, ir atsevišķs gadījums, kas pat vēl nav līdz galam noskaidrots, tāpēc tas nekādā gadījumā nevar sagraut tiesu sistēmu. «Neviens jau vēl īsti nezina, kas īsti noticis, un tas bija pārsteigums visiem,» rezumē Dzalbe.

Jau ziņots, ka 7.augustā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki Strazdu aizturēja aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar iespējamu fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Šai pašā kriminālprocesā par aizdomās turēto atzīta arī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide. Arī viņai pēc liecību sniegšanas KNAB esot pasliktinājies veselības stāvoklis.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu