Šveices prokuratūra: Meroni tiek inkriminēta iespējama līdzekļu izsaimniekošana (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šveicē notiek kriminālizmeklēšana pret advokātu Rūdolfu Meroni, aģentūrai LETA apstiprināja Šveices Ģenerālprokuratūras preses pārstāve Žanete Balmera. Prokurora Vernera Fistera izplatītais paziņojums liecina, ka Meroni tiek inkriminēti iespējami noziegumi, kas saistīti ar kāda uzņēmuma līdzekļu izsaimniekošanu.

Kopā ar Meroni šajā lietā plānots celt apsūdzību vēl deviņām personām. Kā pirmais potenciāli apsūdzēto personu sarakstā minēts Dīters Bērings.

Bēringam Šveices prokuratūra inkriminē, iespējams, krāpnieciskas darbības, vairākkārtēju uzņēmuma līdzekļu piesavināšanos, negodprātīgu uzņēmuma vadību vai līdzekļu izsaimniekošanu, izmantojot «KB&P Consulting AG» kapitālu citiem mērķiem un veicot tā sauktās «cash back» operācijas, kūdīšanu uz negodprātīgu sabiedrības «Rest. Schürmann’s AG» pārvaldību, kā arī vairākkārtēju dokumentu viltošanu un naudas atmazgāšanu, kas saistīta ar pārrobežu transakcijām starp un no kontiem Bahamās.

Turpretim Meroni šajā lietā tiek turēts aizdomās par kūdīšanu un iespējamu līdzdalību negodprātīgā sabiedrības pārvaldībā, kā arī iespējamu «KB&P Consulting AG» līdzekļu izsaimniekošanu, kas saistīta ar kapitāla neatbilstošu izmantošanu un tā sauktajām «cash back» operācijām.

Izmeklēšana šajā krimināllietā Šveices tiesībsargājošajās iestādēs ir noslēguma stadijā, liecina federālā prokurora Fistera izplatītais paziņojums.

Kā iepriekš vēstīja Šveices laikraksts «Neue Züricher Zeitung», caur īpašuma apsaimniekotājiem, pilnvarniekiem un finanšu konsultantiem uzņēmumā «System Behring» līdz 2004.gada rudens sākumam ieplūda aptuveni 820 miljoni Šveices franku (saskaņā ar pašreizējo valūtas kursu - ap 466 miljoniem latu), kurus Bērings uz paša izveidotas tirdzniecības sistēmas bāzes brīnumainā kārtā pavairoja.

Laikā no 1991. līdz 2004. gadam tika konstatēts vidējais ikgada kursa pieaugums 56% apmērā. 1997.gada jūnijā vien sistēma radīja kapitāla pieaugumu 83,5% apmērā. Ir pazīmes, kas norāda uz to, ka «System Behring» bijusi milzīga finanšu piramīda, vēstīja «Neue Züricher Zeitung».

Kā ziņots, Meroni pārstāvis Aivars Gobiņš šonedēļ biznesa portālam «Nozare.lv» norādīja, ka pret Meroni Šveices tiesībsargājošās iestādes nav cēlušas apsūdzību. Masu medijos publiski izplatītā informācija par Bēringa lietu, kurā celta apsūdzība arī pret Meroni, esot «klaji melīga un pilnībā nepatiesa», apgalvo Gobiņš.

Pēc Gobiņa teiktā, Meroni tikai bijis liecinieks lietā, kurā pēc astoņus gadus ilgas izmeklēšanas pagaidām nav nekādu rezultātu. Viņš apgalvoja, ka kā advokāts mēģinājis palīdzēt glābt investoru naudu, kura bijusi ieguldīta Bēringa fondos.

Gobiņš sacīja, ka pret Meroni vērstā «melīgā» kampaņa esot veidota, lai iespaidotu Rīgas apgabaltiesu un panāktu, ka tā atceļ Meroni deleģētās tiesības pārvaldīt par labu Latvijas valstij arestētos, Ventspils mēram Aivaram Lembergam slēpti piederošos īpašumus, kā arī lai vērstos pret Meroni kā liecinieku.

Kā ziņots, turpinot izskatīt tā dēvēto Lemberga krimināllietu, 27.augusta tiesas sēdes noslēgumā advokāts Jānis Rozenbergs izteica lūgumu, kas saistīts ar publiski izskanējušo informāciju par to, ka Meroni savā mītnes zemē tiek inkriminēti smagi finanšu noziegumi. Rozenbergs atgādināja, ka tieši Meroni ir uzticēts glabāt Lemberga krimināllietā arestēto mantu, tāpēc vajadzētu vērsties Šveices tiesībsargājošajās iestādēs, lai noskaidrotu, par ko tieši Meroni apsūdzēts.

Iespējams, Meroni celtās apsūdzības varētu būt pietiekams pamats, lai atkārtoti vērtētu, vai viņam var uzticēt glabāt Lemberga arestēto mantu, sacīja Rozenbergs. Šo lūgumu tiesa uzklausīja, taču vēl nav izlēmusi, un arī procesa dalībnieki par to vēl neizteicās.

Krimināllietā, kuru patlaban izskata Rīgas apgabaltiesa, Lembergs tiek apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprotot un neatzīstot viņiem celtās apsūdzības.

Tieši Meroni tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem lieciniekiem šajā krimināllietā.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu