Ministrs: Uzstādījums ir nodrošināt fotoradaru darbības nepārtrauktību (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Fotoradaru sāgā pašlaik uzstādījums ir pēc iespējas nodrošināt to darbības nepārtrauktību, ņemot vērā, ka ir nolemts 28.septembrī lauzt līgumu ar fotoradaru piegādātāju «Vitronic Baltic», - intervijā laikrakstam «Diena» saka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Ministrs ir pārliecināts, ka visa iepirkuma procedūras sākšana no jauna nozīmētu vēl ilgi palikt bez radariem.

Jau iepriekš Kozlovskis vairākkārt ir izteicies, ka valstij ir neizdevīga situācija, ka pēc 28.septembra fotoradaru darbība tiek pārtraukta pilnībā, tāpēc ir jāmeklē visi iespējamie risinājumi, lai tiktu nodrošināta fotoradaru darbības nepārtrauktība. Līdz ar to pastāv iespēja, ka sadarbību varētu turpināt ar fotoradaru ražotājiem no Vācijas, kas būtu daudz stabilāks garants tam, ka fotoradari Latvijā darbotos veiksmīgi.

Radaru ražotājs Vācijā «Vitronic» pārstāvis, kas piedalījās Ministru kabineta sēdē, mutiski solījis iesniegt priekšlikumus, kā varētu noregulēt jautājumu par radaru darbības nepārtrauktību.

Pēc Kozlovska teiktā, viens no risinājumiem radaru nopirkšana no Vācijas «Vitronic», taču «mans uzstādījums ir tāds, ka valstij nebūtu jāsedz visi iespējamie zaudējumi… Šajā gadījumā mēs runātu tikai par aktīvu iegādi. Un pašlaik vērtējam, cik tas varētu maksāt un vai tas ir iespējams, gan tehniskā, gan finansiālā puse. Bēdīgākais scenārijs tomēr būtu, ja septembra beigās šī radaru darbība tiktu pārtraukta.»

Kozlovskis noliedz, ka lēmumu radaru jautājumā kaut kādā veidā būtu ietekmējis sabiedrības spiediens un nepatika pret radariem. «Ir politiskie lozungi, ir mediju atspoguļojums, un ir līgums. Tā kā es to [līgumu] saņēmu mantojumā, man no tā nosacījumiem jāvadās. Un, protams, viens jautājums ir, ka radari vienkārši nepatīk, bet otrs - kurš tad pelna, un kāpēc privātais. Bet tā tas toreiz tika pieņemts,» skaidro ministrs.

Jau ziņots, ka Valsts policija saskaņā ar līguma nosacījumiem 28.septembrī izbeigs līgumu ar fotoradaru piegādātājiem «Vitronic».

Valdība sēdes laikā uzklausīja arī kompānijas Vācijas partnerus, kuri izteica gatavību iesniegt priekšlikumu situācijas normalizēšanai līguma saistību izpildei. Ja tādi netiks iesniegti, līgums 28.septembrī tiks izbeigts. Šie priekšlikumi esot saistīti ar fotoradaru darbības nepārtrauktības nodrošināšanu.

Iekšlietu ministrs stāstīja, ka patlaban no «Vitronic Baltica» saņemtie rakstveida paskaidrojumi neesot pietiekami, lai pieņemtu lēmumu par līguma turpināšanu. Kozlovskis vēl nemācēja teikt, kāds būs fotoradaru liktenis pēc 28.septembra, ja līgums ar fotoradaru piegādātājiem tiks lauzts. Lēmums par to būs jāpieņem tuvākā mēneša laikā.

Pašlaik 160 plānoto fotoradaru vietā ir uzstādīti 27 stacionārie un 30 pārvietojamie radari. Valsts policijas vadība jau iepriekš tika izteikusies par plānu lauzt sadarbības līgumu ar privāto partneri «Vitronic Baltica un partneri», kas savlaicīgi nav spējis izpildīt līguma saistības uz Latvijas ceļiem uzstādīt 160 stacionāros fotoradarus.

Tikmēr, ņemot vērā radušos situāciju ar kreditoriem un «Vitronic Baltica un partneru» finansiālās grūtības, 26.jūlijā tiesā ir iesniegts pieteikums par tiesiskās aizsardzības procesa lietas ierosināšanu. «Vitronic Baltica un partneri» ir pārliecināta, ka likumā paredzētā aizsardzība sniegs iespēju sekmīgi sakārtot attiecības ar kreditoriem un pabeigt sabiedrībai nozīmīgo publiskās un privātās partnerības projektu, kas kalpos par vērtīgu piemēru turpmākajiem sociāli nozīmīgiem publiskās un privātās partnerības projektiem Latvijā.

«Vitronic Baltica un partneri» atzīst, ka visi radari vēl nav uzstādīti, tomēr līguma neizpildei ir objektīvs pamatojums un tā nav «Vitronic Baltica un partneru» apzināta rīcība.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu