Zinātnieki ceļ trauksmi: arvien vairāk cilvēku inficējas ar bīstamu kaķu parazītu (273)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro / Riedmiller/Scanpix

Britu zinātnieki brīdina par aizvien pieaugošu cilvēku inficēšanos ar bīstamu kaķos mītošu parazītu, kas var izraisīt nopietnas slimības, fiziskus defektus jaundzimušajiem un palielināt cilvēku noslieci uz pašnāvībām, teikts šonedēļ publicētā Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūras (FSA) zinātnieku izstrādātajā pētījumā, raksta ārvalstu mediji.

Zinātnieku veiktajā pētījumā secināts, ka ar bīstamo parazītu - toksoplazmu - katru dienu tiek inficēti vismaz 1000 cilvēki Lielbritānijā.

Inficēšanās notiekot saskarsmē ar inficētu dzīvnieku, vai lietojot uzturā pietiekami labi neapstrādātu gaļu.

Saskaņā ar Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūras veikto pētījumu, ar šo parazītu katru gadu inficējas 350 tūkstoši cilvēku.

No visiem inficētajiem 80% nezina, ka ir inficēti un parazīti viņu ķermeņos saglabājas visu mūžu.

Aptuveni 20% no inficētajiem nepieciešama medicīniska palīdzība parazītu izraisīto komplikāciju - smadzeņu iekaisuma un priekšlaicīgu dzemdību - dēļ.

Mikrobiologi ir šokēti par toksoplazmas straujo izplatību un uzskata, ka cilvēki tiek nepietiekami brīdināti par inficēšanās riskiem.

Toksoplazma ir vienšūnas organisms, kas vairojas kaķa zarnās, kur tas saražo miljoniem mazu olveidīgu sporu.

Inficētie kaķi ne ar ko neatšķiras no veselajiem. Tikmēr līdz ar kaķu izkārnījumiem parazīti inficē apkārtni.

Kad parazītu oliņas nonāk cita dzīvnieka, piemēram, peles, organismā, tas iemājo jaunā saimnieka smadzenēs, aknās vai muskuļos, kur tas var dzīvot gadiem ilgi.

Ja vesels kaķis apēd šādu peli, tas tiek inficēts. Savukārt cilvēki var inficēties no nemazgātām rokām.

Zinātnieki brīdina, ka parazīti var bojāt jaundzimušo bērnu smadzenes un nervu sistēmu. Toksoplazma var būt nāvējoša cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu un ar AIDS slimajiem.

Tāpat zinātnieki saskatījuši saistību ar parazītu un šizofrēnijas slimniekiem. Inficētie cilvēki biežāk iekļūstot autoavārijās, jo viņiem ir palēnināta reakcija.

Zinātnieki pat iesaka jaunām ģimenēm, kurām ir mazi bērni, neiegādāties kaķus.

Komentāri (273)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu