Prokuratūra: Neo jeb Poikāns VID datubāzi netika uzlauzis (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Prokuratūra izbeigusi kriminālprocesu daļā pret Latvijas Universitātes pētnieku Ilmāru Poikānu jeb Neo, atzīstot, ka viņš 2010.gadā nav uzlauzis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas datubāzi.

Kā aģentūrai LETA sacīja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga, «Poikāna rīcībā iztrūkst viena no Krimināllikuma (KL) 241.panta 3.daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva obligātajām pazīmēm, un tieši - objektīvā puse - patvaļīga piekļūšana automatizētai datu apstrādes sistēmai vai tās daļai nav saistīta ar datu apstrādes sistēmas aizsardzības līdzekļu pārvarēšanu». Līdz ar ko Poikāna darbībās nav saskatāmas KL 241.panta 3.daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes.

Minētais lēmums pieņemts 20.augustā.

LETA jau ziņoja, ka 2010.gada maija sākumā saistībā ar vērienīgo datu noplūdi no VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas ierosinātajā kriminālprocesā tika veiktas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp aizturēts Poikāns, kurš vēlāk atzina, ka ir mītiskais Neo - persona, kura datus no VID sistēmas ieguvusi un daļu no tiem publiskojusi. Tāpat sāktā kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tika veikta kratīšana toreizējās Latvijas Televīzijas žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā, kura vēlāk tika atzīta par liecinieci.

Neilgi pēc Neo aizturēšanas toreizējais Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins atzina, ka «policijai nav daļas gar Neo. Mūs interesē, kurš ir dabūjis tos datus ārā no VID [Valsts Ieņēmumu dienesta] sistēmas».

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu