Zemei neizdosies izvairīties no asteroīda; cilvēcei atlikuši 17 gadi (1039)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Zemei draud nenovēršama sadursme ar asteroīdu Apofisu, jau atkal atgādina zinātnieki, kas pat esot izskaitļojuši precīzu sadursmes datumu - tas notikšot 2029.gada 13.aprīlī, raksta «Vesti.ru».

Apofiss sevī slēpj 65 tūkstošu atombumbu lielu enerģiju, tā svars ir 50 tūkstoši tonnu, bet diametrs - 320 metri. Zemē tas ietriekšoties ar ātrumu 45 tūkstoši kilometru stundā.

«Pastāv reāli draudi, jo, ja asteroīds sasniegs Zemes virsmu, krītot ar ātrumu 16 kilometri sekundē, tad šī kritiena radītā enerģija būs pielīdzināma 1000 atombumbu sprādzienam, bet atmosfērā pacelsies milzīgi putekļu mākoņi,» norādījis Maskavas Astronomijas institūta zinātnieks Mihails Prohorovs.

Zinātnieki šobrīd meklējot dažādus risinājumus, kā novērst sadursmi ar asteroīdu. Daži iesaka uz Apofisa virsmas uzstādīt reaktīvo dzinēju, citi - atvairīt to ar kosmiskā kuģa triecienu, vēl citi - uzspridzināt to. Bet ir arī pesimisti, kuri uzskata, ka nekādi centieni nespēs atvairīt apokalipsi, jo asteroīda izmēri ir pārāk lieli.

Zinātnieki norāda ka asteroīds varot iznīcināt simtiem pilsētu. Pat ja Apofiss iekristu okeānā, tas radītu milzīgus divdesmit metrus augstus cunami viļņus, kas varētu noskalot no zemes virsmas, piemēram, Floridas piekrasti.

Zinātnieki atzīmē - ja arī šoreiz Zemei izdosies izvairīties no asteroīda, joprojām pastāvēs iespēja, ka tas mums uzkritīs pēc 50-150 gadiem.

Komentāri (1039)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu