Zinātnieki: Hiēnas ir tikpat saprātīgas kā primāti (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Neskatoties uz nožēlojamo reputāciju, hiēnas patiesībā ir sociālas un saprātīgas būtnes, atklājies britu zinātnieku veiktā pētījumā.

Hiēnas ļoti prasmīgi spēj risināt problēmas, kā arī «saskaitīt» pretiniekus, zinātniekiem secinot, ka tās ir tik pat saprātīgi dzīvnieki kā primāti.

Hiēnas novērtē viņu teritorijā ienākušā bara izmēru, klausoties to izdotajās skaņās. Iebrucējiem viņas uzbrūk tikai tad, ja ienaidnieku saskaitīšana pierāda viņu skaitlisko pārākumu.

Lai novērtētu dzīvnieku spējas risināt problēmas, savvaļas hiēnām piedāvāts tērauda krātiņš ar barību, kuru iespējams atvērt pie noteiktām darbībām. Eksperimentu laikā hiēnas veiksmīgi ar vairākiem mēģinājumiem spēja noskaidrot, kā atvērt krātiņa durvis.

Dažas hiēnas izmēģināja tikai dažas metodes, lai atvērtu krātiņu, bet citas pielietoja daudzas, tostarp košanu, kastes apvelšanu, parakšanos apkašā un stumdīšanu apkārt.

Tās hiēnas, kas izmēģināja dažādas tehnikas, bija daudz veiksmīgākas un tiklīdz tām izdevās kasti atvērt vienreiz, nākamās reizes kastes atvēršana tām grūtības vairs nesagādāja.

«Hiēnas tiek uzskatītas par dumjām maitēdājām. Taču patiesībā hiēnas ir izdomas bagātas un spēj atrisināt jaunas tehniskas problēmas,» norādīja pētījuma autore doktore Sāra Bensona-Amrama no Sentendrū Universitātes.

«Patiesībā plankumainās hiēnas arī ļoti prasmīgi spēj risināt sociālās problēmas un uzrāda kognitīvās spējas, kas līdzvērtīgas daļai primātu,» sacīja pētniece.

Iepriekš tika uzskatīts, ka spējas risināt problēmas piemīt tikai primātiem, tostarp cilvēkiem, taču zinātnieki aizvien biežāk atklāj, ka problēmu atrisināšana padodas virknei dzīvo radību, tostarp vārnām, baložiem, astoņkājiem, suņiem un pat aitām.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu