Daugaviņš par NHL lokautu: Zinu, ka spēlētāji tiešām nepadosies (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Apollo» saviem lasītājiem piedāvā intervijas turpinājumu ar Kasparu Daugaviņu, kurš patlaban atrodas Rīgā un gaida jaunumus no Ziemeļamerikas. (Intervijas pirmo daļu var izlasīt [s:42439])

- Tu esi spēlējis NHL un to virtuvi nedaudz pazīsti. Vai tiešām naudas dalīšana un starp klubu īpašniekiem un spēlētājiem ir tik nozīmīga un nepiekāpīga, ka sezonas sākums jāatliek?

- No sākuma bija runas, ka tā ir blefošana, kā kārtīs, kad katrs vēlas parādīt, cik ļoti labas kārtis rokā. Es zinu, ka spēlētāji tiešām nepadosies, jo pagājušais lokauts iegrieza lielu robu. Spēlētāju asociācija parādīja papīrus, ka līgai ir 3,3 miljardi lieli ienākumi pēc pēdējā lokauta un īpašnieki nevar neko likt pretī. Bagāts grib palikt bagātāks, īpašnieki laužas, iedeva gan pretī kaut kādu piedāvājumu, bet spēlētāji teica, ka tas nav tas, ko vēlas. Līdz decembrim stiprākās kārtis būs spēlētāju rokās un īpašnieki sāks zaudēt lielu naudu. Tajā pašā laikā spēlētāja karjera nav tik gara, lai laistu vējā naudu. Ja sezona būs tukša, tas nav labi.

- Pats esi sajutis pretestību no klubu īpašnieku puses sarunās par līgumu? Varbūt arī tev nācies cīnīties par algas pielikumu vai sev izdevīgiem līguma nosacījumiem?

- Ir komandas, kas pelna lielu naudu un tādas, kuras nē, līdz ar to ir bijušas dažādas situācijas. Tas ir atkarīgs no pilsētas, kluba popularitātes. Cik zinu, Kanādā bāzējošās komandas visas pelna labu naudu, Amerikā ir klubi, kuriem ir zaudējumi un spēlētāji jau tagad par to maksā, un, ja vēl grib nogriezt viņiem naudu, tad tas ir neizdevīgi. Īpašniekus nekad nekas neapmierina, vienmēr vajadzēs vairāk.

- Lielākos zaudējumus laikam nes tukšās halles.

- Jā, tieši tā. Ja nav cilvēku, ir mīnusi. Nav kā KHL, kur īpašnieki vienkārši iedod naudu un paši nāk izbaudīt hokeju. Tur tas ir bizness - ja Fīniksā atnāk uz maču četri tūkstoši, tad viņi nevar atpelnīt naudā 70 miljous, kas aiziet spēlētāju algām. Pluss budžets, kas tiek tērēts ceļošanai, dzīvošanai un kluba amatpersonu algām. Fani ir galvenais, kas palīdz hokejam tur turēties. Kanādā ir pilnas halles, fani pērk kreklus, taures, cepures un tas viss skar ienākumus.

- Tas droši vien ir saistīts ar katras komandas popularitāti konkrētā pilsētā.

- Piemēram, tajā pašā Fīniksā populārs ir amerikāņu futbols un cilvēki iet uz koledžām un vidusskolām skatīties spēles, un par hokeju nav liela interese, jo nav vietējo superzvaigžņu, kuras būtu pilsētā izaugušas un spēlētu NHL. Tāpat arī atkarīgs no pilsētas un tajā esošajiem sporta veidiem. Toronto hokeju mīl un «Maple leafs» izslēgšanas spēlēs nav tikusi ilgus gadus, taču halle ir pilna un biļetes maksā ļoti dārgi. Trīsdesmit gadus jāstāv rindā, lai dabūtu sezonas biļeti, tās ir tradīcijas. Piemēram, Bostonā un Ņujorkā ir pilnas arēnas, bet ir pilsētas, kurās cilvēkiem neinteresē hokejs. Tās arī ir komandas, kuras līgu ieved mīnusos un spēlētājiem par to nākas maksāt.

- Tu klātienē redzēji «Latvijas dzelzceļa» kausa izcīņu un tev ir iespēja salīdzināt mūsu līdzjutējus ar NHL klubu faniem.

- Tas ir skaidrs, ka mūsu fani ir labi. Pirmajā spēlē pret «Lokomotiv», kad «Dinamo» zaudēja ar 1:4, fani turpināja bļaut un atbalstīt spēlētājus, Amerikā jau trešajā trešdaļā pie rezultāta 1:4 cilvēki iet prom, lai nebūtu jāstāv sastŗēgumos, braucot mājās. Šeit fani ir uzticīgi un vienmēr mīlēs komandu, neskatoties, kāds ir rezultāts. Tas ir liels pluss komandai. Ja Rīgā cilvēki nenāktu uz hokeju, neticu, kas tas vēl būtu šeit. Tas ir pateicoties tam, ka «Dinamo» mīl un līdzjutēji atbalsta komandu, līdzīgi kā Kanādā, kur uzņēmumi atbalsta hokeju. Rīgā bez faniem hokejs nebūtu.

- Parunāsim nedaudz par tevi. Kā jūtas kājas pirksts, kuru satraumēji pasaules čempionātā un plecs, kura dēļ roka pirms pāris gadiem bija ieģipsēta? Pirms trīs gadiem tev laikam bija pleca operācija, toreiz kaulam gabals atlūza.

- Pirksts jau ir sadzījis un viss ir kārtībā, arī pēc pleca operācijas nav nekādu problēmu. Jā, Ir pazudis kustību apjoms rokai, bet kopumā par veselību nevaru sūdzēties.

- Ja šodien būtu 15. septembris un sāktos lokauts, kāds būtu tavs notikumu scenārijs? Ieskicē to.

- Tiklīdz paziņos, ka lokauts ir sācies, es slēdzu līgumu ar «Dinamo», tā esam runājuši un sarunas uz to pusi virzās. Visticamāk, uzreiz parakstīšu līgumu un arī pievienošos komandai. Tiklīdz sezona atsāksies, nākamajā dienā došos uz NHL. Ja atsāksies janvārī, februārī, tad būs jādomā - varbūt labāk nospēlēt pilnu sezonu te, ar play-off, izbaudīt visu, nevis doties atpakaļ un tikai dažus mēnešus nospēlēt NHL. Patlaban nav nekādas skaidrības, dzīvoju vienai dienai un gatavojos kaut kam.

- Vai «Dinamo» treniņos slido kopā ar visiem pārējiem vai arī strādā pēc individuālas programmas?

- Uz ledus trenējos kopā ar «Dinamo», piedalījos vasaras treniņnometnē. Ja noslēgšu līgumu, man jāzina, ko spēlētāji dara. It kā esmu liekais tagad, taču mani ieliek virknējumos, lai sajustu partnerus maiņas spēli uz ledus.

- Kāds izskatās šis «Dinamo» modelis?

- Komanda izskatās azartiska, jauni puiši un visi grib skriet un sisties. Viņi ir sajutuši, ka nav vairs peramie zēni šajā līgā, viņi parādīs vēl, kas ir kas! Komandai noteikti vajadzētu iekļūt Gagarina kausa izcīņā un tur jau sāksies jauna sezona. Var redzēt, ka spēlētājiem ir liels gribasspēks, tas ir liels pluss komandai.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu