Tuvākajos gados F-1 formulas plāno aprīkot ar slēgtiem kokpitiem (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Jau tuvākajā nākotnē Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta formulas tiks aprīkotas ar slēgtiem kokpitiem, uzskata ar šo projektu strādājošie speciālisti.

Par šādu ieceri, kas publiski izskanēja jau iepriekš, no jauna plaši sāka runāt pēc šīs sezonas 12.posma Beļģijā, kad franču braucējs Romēns Grožāns («Lotus») izraisīja avāriju, kurā tikai nedaudz pietrūka līdz traģiskām sekām.

Beļģijā Grožāns agresīvi mainīja trajektoriju pirmajā taisnē, kas noveda pie sadursmes ar 2008.gada pasaules čempiona Lūisa Hamiltona («McLaren-Mercedes») braucamo. Abi sportisti izlidoja no trases, līdzi paķerot arī 2005. un 2006.gada spēcīgāko F-1 braucēju Fernando Alonso («Ferrari»). Grožāna formula aizlidoja vien pāris centimetru attālumā no Alonso galvas, bet Hamiltona auto pārlidoja pāri Kamui Kobajaši («Sauber») formulas priekšai.

Populārais žurnāls «Autosport» atvērtos kokpitus nodēvējis par vājāko mūsdienu F-1 sacensību drošības sistēmas posmu, uzsverot, ka Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) jau gadu strādā pie slēgtu kokpitu ieviešanas sacīkstēs.

«McLaren-Mercedes» komandas tehniskais direktors Pedijs Lavs uzskata, ka slēgtie kokpiti čempionātā varētu parādīties jau 2014.gadā.

«Esam ko tādu redzējuši vairākas reizes. Beļģijā braucējiem paveicās, bet pienāks reize, kad veiksme viņiem līdzās nestāvēs,» izteicies Lavs, kurš pats piedalās slēgto kokpitu izstrādē F-1 formulām. «Tajā pašā laikā šīs ir sacīkstes formulām ar atvērtiem kokpitiem, kas mums ir jāciena, taču domāju, ka tehniski vienā vai otrā veidā šāds jauninājums ir iespējams.»

Testos secināts, ka vislabāk F-1 sacīkstēs varētu kalpot īpaši pielāgots restu vai būra veida dizains. Jaunā kokpita prototips jau ticis izveidots un pārbaudīts, bet pašlaik tiek strādāts pie maksimāli labas redzamības nodrošināšanas sportistiem.

Pēc 13 čempionāta posmiem kopvērtējuma līderis pašlaik ar 179 punktiem ir spānis Alonso.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu