Bēringa-Breivīka esejas dēļ franču rakstnieks pamet amatu izdevniecībā (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Franču rakstnieks Rišārs Mijē, kurš nesen publicētā esejā apgalvojis, ka Norvēģija masu slepkavu Andersu Bēringu-Breivīku bija pelnījusi, atkāpies no amata izdevniecībā «Gallimard», ceturtdien paziņoja uzņēmuma pārstāvji.

Mijē iepriekš apliecināja, ka ir izlasījis Bēringa-Breivīka 1500 lappušu garo manifestu, kurā norvēģu ekstrēmists izklāsta savu naidpilno pasaules redzējumu, vienlaikus franču autors uzsvēra, ka Bēringa-Breivīka noziegumus neatbalsta.

Tostarp Mijē cildināja Bēringa-Breivīka sarakstīto un viņa nosodījumu sociāldemokrātijai, imigrācijai un multikulturālismam.

«Breivīks, bez šaubām, ir tas, ko Norvēģija ir pelnījusi,» 18 lappušu garajā esejā norādīja rakstnieks.

Bērings-Breivīks ir tikpat lielā mērā salauztas ģimenes bērns, kā arī pēdējo 20 gadu imigrācijas radītās ideoloģiskās un rasu nošķirtības produkts, skaidroja Mijē.

Ražīgais esejists un romānists bijis divu Francijas nozīmīgākās literatūras godalgas - Gonkūra prēmijas - laureātu redaktors.

Izdevniecības «Gallimard» tagad skaidro, ka Mijē nav atlaists no darba un turpinās sadarboties ar saviem autoriem.

Tomēr viņam būs jāpārtrauc dalība zināmās izdevniecības aktivitātēs, kā arī jāaiziet no amata izdevniecības lasītāju komitejā.

Mijē uzskati izraisījuši pretrunīgus vērtējumus Francijas literārajās aprindās.

Rakstniece Annī Erno pamfletu nodēvējusi par «politiski bīstamu rīcību».

Savukārt rakstnieks Tahars Bens Dželuns uzskata, ka Mijē «ir zaudējis prātu».

Jau ziņots, ka 2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus - pārsvarā pusaudžus, no kuriem jaunākā nule kā bija nosvinējusi14.dzimšanas dienu.

24.augustā Oslo tiesa atzina Bēringu-Breivīku par vainīgu 77 cilvēku slepkavībā, piespriežot viņam maksimāli iespējamo 21 gadu cietumā ar iespēju soda termiņu pagarināt, ja pēc tā izciešanas viņš tiks atzīts par joprojām bīstamu sabiedrībai.

Tiesas pieci tiesneši vienbalsīgi Bēringu-Breivīku atzina par pieskaitāmu, uz ko bija uzstājis arī viņš pats, lai gan prokuratūra lūdza atzīt viņu par psihiski slimu un nozīmēt piespiedu ārstēšanu slēgta tipa iestādē.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu