Bobs Dilans plaģiātismu nodēvē par «folkmūzikas tradīciju» (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Amerikāņu mūzikas leģenda Bobs Dilans uzskata, ka plaģiātisms esot «bagātīga folkmūzikas tradīcija». 

2003.gadā laikraksts «Wall Street Journal» ziņoja, ka Dilana 2001.gada ieraksts «Love and Theft» teksts esot ļoti līdzīgs kādai mazpazīstamai 1995.gadā izdotai japāņu gangstera biogrāfijai. Laikraksts atrada 12 ļoti līdzīgus teikumus.

2006.gadā laikraksts «The New York Times» vēstīja, ka Dilana 2006.gada ierakstā «Modern Times» izmantotas kāda Amerikas pilsoņu kara laika dzejnieka rindas.

Līdz šim mūziķis nebija publiski apspriedis apsūdzības plaģiātismā. Tomēr intervijā mūzikas žurnālam «Rolling Stone», kura tiks publicēta piektdien, Dilans norādīja, ka «citēšana ir bagāta un bagātinoša folkmūzikas un džeza tradīcija».

«Es strādāju sava žanra robežās. To sauc par dziesmu rakstīšanu. Melodija un ritms tajā ir galvenais, taču pēc tam pieņemams ir viss. Tu vari jebko padarīt savu. Mēs visi to darām,» paskaidroja 71 gadu vecais mūziķis.

«Visi to drīkst darīt, tikai es ne,» viņš sūdzējās. «Man tiek piemēroti citi noteikumi.»

Dilans, kurš šonedēļ izlaida 35.studijas albumu «Tempest», 50 gadu ilgās karjeras laikā bieži kritizēts. 1990.gadā viņš laida klajā albumu, kas galvenokārt sastāvēja no bērnu skaitāmpantiņiem, savukārt 2006.gadā folkmūzikas leģenda pārsteidza klausītājus ar piedalīšanos sieviešu apakšveļas zīmola «Victoria's Secret» reklāmā. 70.gadu beigās ebreju izcelsmes dziedātājs pieņēma kristietību un vairākus gadus izpildīja tikai reliģiska satura dziesmas.

Karjeras laikā viņš ieguvis 11 «Grammy» balvas, «Oskaru», Pulicera prēmiju un citus apbalvojumus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu