«Windows 8» ar aplikāciju «flīzēm» darbosies uz dažāda veida ierīcēm (26)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

ASV informācijas tehnoloģiju (IT) giganta «Microsoft» izstrādātā operētājsistēma «Windows 8» no 26.oktobra būs pieejama uz dažāda veida ierīcēm - galda datoriem, portatīvajiem datoriem, skārienjūtīgām planšetēm, kā arī skārienjūtīgo planšetu un portatīvo datoru hibrīdiem, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja «Microsoft» pārstāve Mo Fārlija.

Fārlija teica, ka būs kopīga operētājsistēma gan «parastajiem» datoriem un klēpjdatoriem, gan jaunām ierīcēm, kas ir hibrīdi starp skārienjūtīgām planšetēm un portatīvajiem datoriem ar klaviatūru un peli. Skārienjūtīgā režīmā dažādas aplikācijas un funkcijas uz ierīču displejiem rādās kā «flīzes» un lietotājs tās var sagrupēt pēc savām vajadzībām.

Jaunās ierīces, visticamāk, būs pieejamas vairākos tirgos Eiropā pēc «Windows 8» oficiālās tirdzniecības sākšanas oktobra beigās.

Šonedēļ seminārā Stokholmā bija apskatāmi vairāki prototipi, taču to ražotāju vārdi un sīkāki ierīču apraksti var tikt publicēti tikai pēc 26.oktobra.

Seminārs Stokholmā žurnālistiem no Baltijas valstīm un Centrāleiropas un Austrumeiropas notika, lūdzot ievērot vairākus konfidencialitātes nosacījumus par redzētā un dzirdētā detaļu neizpaušanu pirms «Windows 8» oficiālas prezentācijas. Šāda prakse ar tā sauktajiem neizpaušanas līgumiem nav nekas neparasts IT pasaulē.

Nepārkāpjot konfidencialitāti, var atklāt, ka starp aplikāciju prototipiem bija redzamas arī programmas Baltijas valstu valodās.

«Microsoft» tā sauktais evaņģēlists attīstītājiem Centrāleiropā un Austrumeiropā, tostarp Baltijas valstīs, Kārls Deivijs-Barets sacīja, ka šinīs dienās «Windows 8» aplikāciju veikals «Store» ir atvērts attīstītāju priekšlikumiem. Ņemot vērā samērā lielo IT iesācējuzņēmumu skaitu Baltijas valstīs, Deivijs-Barets teica, ka liekot cerības arī uz Latvijas attīstītāju līdzdalību.

Kā skaidroja «Microsoft» pārstāvis, «Store», pieņemot aplikāciju tirgošanai, piedāvā ieņēmumu dalījumu - 70% attīstītājam, 30% «Microsoft». Savukārt pārdodot aplikācijas par kopumā vairāk nekā 25 000 ASV dolāru, ir iespējams mainīt sadalījumu par labi attīstītājam uz 80% pret 20%.

Kā ziņots, «Microsoft» nākamās paaudzes operētājsistēma «Windows 8» patērētājiem būs pieejama no 26.oktobra. Jaunās paaudzes operētājsistēma būs pieejama 109 valodās 231 tirgū visā pasaulē.

«Windows 8» jau kopš vasaras ir pieejama datoru, planšetdatoru un viedtelefonu ražotājiem, lai tie spētu to iestrādāt savās iekārtās.

Iepriekšējās paaudzes operētājsistēma - «Windows 7» - tirgū nonāca 2009.gada oktobrī. «Microsoft» iepriekš vēstīja, ka pārdevis vairāk nekā 630 miljonus «Windows 7» licenču un šī operētājsistēma darbina lielāko daļu biznesa galddatoru.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu