Valsts ierēdņi taupīs naudu, nomainot automašīnas pret elektrovelosipēdiem (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Vairākas privātas kompānijas, pašvaldības un ministrijas šonedēļ - ES Mobilitātes nedēļā - izmēģina ietaupīt un brauc ar elektroriteņiem.

Ar īpašu GPS uztvērēju aprīkoti divriteņi un datorprogramma tiešsaistē spēj aprēķināt katru valsts un pašvaldību budžetā kā arī privātfirmu ietaupīto latu, par katru kilometru, ko ministri, mēri, ierēdņi un darbinieki šajā nedēļā taupīs - savas dienesta automašīnas vietā izvēloties elektrodivriteni. Akcijā iesaistījušies gan rūdīti riteņbraucēji kā Labklājības ministre Ilze Viņķele, kā arī lielāko Kurzemes un Vidzemes pilsētu mēri un viņu komandas.

«Visvērtīgākais ir iespēja katram pašam tiešsaistē pārliecināties par reālo ietaupījumu ik stundu, ik kilometru, ik dienu un ik nedēļu, ko ietaupa šī zaļā transporta lietotājs salīdzinot ar auto,» uzsver akcijas iniciators Neils Kalniņš no uzņēmuma «Blue Shock Bike». «Katrs mūsu elektro-divritenis ir aprīkots ar īpašu GPS uztvērēju, kas garantē precīzu uzskaiti par nobrauktajiem kilometriem. Savukārt «Jāņa Sētas» izstrādātā datorprogramma tiešsaistē pārrēķina naudā un CO2 izmešu kilogramos ietaupīto - salīdzinot ar katra lietotāja līdzšinējo transportu - automašīnu.»

Neils Kalniņš cer, ka šīs akcijas laikā iegūtie dati palīdzēs gan konkrēto pašvaldību un valsts institūciju ierēdņiem, gan arī privātā biznesa pārstāvjiem pārvērtēt savu autoparku lielumu un iespējas ietaupīt izvēloties elektrodivriteņus kā «zaļu» un ērtu pārvietošanās veidu, kas ir lētāks pat par sabiedrisko transportu. «Viena uzlāde, kas nodrošina līdz pat 70km tālu braucienu ar vieglu mīšanos, pēc šobrīdējiem «Latvenergo» tarifiem izmaksā tikai 7santīmus - proti, 10 reizes lētāk kā viens brauciens Rīgas tramvajā,» kalkulē Kalniņš.

Šonedēļ akcijā iesaistījušies Liepājas, Ventspils, Talsu, Kuldīgas, Saldus, Valmieras un Cēsu pilsētu mēri un pašvaldības darbinieki, kā arī Vides un Reģionālās attīstības un Labklājības ministri un ierēdņi, aģentūras «Rīga 2014» pārstāvji, kā arī privātuzņēmēji no kompānijas «Jāņu sēta».

Nākošgad Liepājas biznesa inkubatorā dzimusī kompānija «Blue Shock Bike» plāno uzsākt elektro-divriteņu ražošanu Latvijā, kas arī cenas ziņā padarīs šo transporta līdzekli daudz pieejamāku.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu