Katrs ceturtais interneta lietotājs Latvijā pievienojis savam datoram inficētus datu nesējus (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijā diezgan bieži notiek incidenti, kas saistīti ar datora inficēšanu no noņemamiem datu nesējiem (optiskajiem diskiem vai USB atmiņas ierīcēm), liecina uzņēmuma «A. W. Olsen & Partners» pēc «Kaspersky Lab» pasūtījuma veiktā aptauja.

Ar šādām situācijām saskārušies 25% Latvijas interneta lietotāju. Pat ja lietotājs reti pievienojas tīmeklim un ir pārliecināts par pilnīgu sava datora drošību no interneta apdraudējumiem, no kolēģiem, draugiem vai ģimenes locekļiem saņemta inficēta «zibatmiņa» var izraisīt svarīgas informācijas zudumu.

Bez tam samērā izplatīts veids, kā lietotāji zaudē datus, ir to pārtveršana pārraides laikā pa bezvadu tīkliem, jo īpaši Wi-Fi. Tagad daudzas sabiedriskās ēdināšanas iestādes un publiskas vietas piedāvā saviem apmeklētājiem atklātas piekļuves punktus, kuros mēdz neizmantot autentifikācijas paroli un šifrēšanu. Tas nozīmē, ka tām var pievienoties jebkurš, kas to vēlas, bet datplūsmas pārtveršana un analīze ļaundarim īpašas grūtības nesagādās.

Aptaujas gaitā noskaidrojās, ka Latvijā neaizsargātus publiskos tīklus kaut vai reizēm izmanto 39% portatīvo datoru un 42% viedtālruņu īpašnieku. Diezgan biedējoša statistika, kas liecina par to, ka lietotāji nenovērtē bezmaksas Wi-Fi bīstamību.

Tajā pašā laikā ir iespējams pavisam vienkārši izvairīties no informācijas zādzības tās pārtveršanas rezultātā — neizmantot atklātus bezvadu tīklus un izvēlēties aizsargātus piekļuves punktus.

Turklāt labāk lietot drošu antivīrusu programmu. Piemēram, jaunais risinājums mājas lietotājiem «Kaspersky Internet Security» 2013 nodrošina uzticamu datora aizsardzību no visu veidu interneta apdraudējumiem. Atjauninātajā «Kaspersky Internet Security» 2013 īpaša uzmanība pievērsta lietotāja personas datu aizsardzībai, veicot pirkumus internetā, kā arī izpildot jebkādas tiešsaistes banku operācijas.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu