Tiks palaista pirmā Latvijas kosmiskā zonde «Zinoo-1» (38)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zinoo.lv

Cēsu zinātnes centrs «Z(in)oo» un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) tuvāko dienu laikā plāno realizēt nozīmīgu un Latvijas vēsturē unikālu zinātnisku projektu – Latvijas pirmās kosmiskās zondes «Zinoo-1» palaišana, portālam «Apollo» pavēstīja «Z(in)oo» vadītājs Pauls Irbins.

Plānots, ka zonde sasniegs vismaz 30 kilometru augstumu un iemūžinās Latviju no kosmiskiem augstumiem.

Irbins portālam «Apollo» pavēstīja, idejas aizsākums meklējams vēlmē veicināt jauniešu zinātkāri par kosmosa nozari kā tādu, un šis ir tikai pirmais solis no apjomīgās programmas.

«Katram cilvēkam piemīt unikāls un neatkārtojams potenciāls, kuru vēlamies palīdzēt atklāt, rosinot cilvēkos dabisko zinātkāri par sevi, apkārtējo pasauli un tehnoloģijām. Kosmiskās zondes «Zinoo-1» ceļojums ir apliecinājums iespējām, kas pastāv mūsdienu pasaulē. Mēs vēlamies iedvesmot Latvijas jauniešus sekot saviem sapņiem, un esam pārliecināti, ka zinātkāre ir ceļš uz sasniegumiem,» norāda idejas autors Irbins.

Zondes tehnisko izgatavošanu uzņēmās RTU Enerģētikas un Elektronikas fakultātes studenti Armands Šenfelds un Mārcis Priedītis. Abu studentu darbu uzraudzīja un vadīja RTU Cēsu filiāles vadītājs Alvis Sokolovs.

Zondē būs iemontēta īpaša videokamera un GPS sekotājs, kas spēj izturēt līdz mīnus 50 grādu aukstumu. Paredzēts, ka zonde sasniegts 30 km augstumu apmēram stundas laikā. Šādā augstumā atmosfēras spiediens sastāda tikai 1,4% no pierastā, ko var uzskatīt par bezgaisa telpu. Šādā augstumā lidmašīnas vairs nespēj pacelties.

Pie zondes tiks piestiprināts termometrs, lai pēc zondes atgūšanas, varētu redzēt temperatūras izmaiņas dažādos atmosfēras slāņos.

«Zinoo-1» tiks palaista no Skrīveru meteoroloģijas novērošanas stacijas un tā pacelšanās tiks novērota caur teleskopu ar 50 kārtīgu palielinājumu.

Pēc maksimālā augstuma sasniegšanas balons pārsprāgs un zonde ar izpletni atgriezīsies uz zemes, ko projekta komanda dosies meklēt.

«Zonde tika uzbūvēta divu nedēļu laikā, izmantojot ikdienā pieejamos materiālus un tehnoloģijas. Tas parādīja, ka cilvēki ir spējīgi izdarīt lielus darbus, ja viņus apvieno iedvesmojoša ideja,» sacīja Sokolovs.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu