Uz Rīgu brauc kinorežisora Deivida Linča mūza (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

21. oktobrī plkst. 20.00 koncertzālē «Palladium» notiks vienīgais amerikāņu dziedātājas Kristas Bellas (Chrysta Bell) koncerts. Ugunīgā tumšmate, kas izskatās tā, it kā būtu nokāpusi no vīriešu žurnāla lappusēm, jau 14 gadus ir kulta kinorežisora Deivida Linča mūza un draudzene. 

Dižais kinomistifikators (seriāla «Tvinpīka», filmu «Ceļš uz nekurieni», «Malholanda ceļš», «Iekšzemes impērija» režisors), kas pagājušajā gadā ir izlaidis savu debijas solo albumu «Crazy Clown Time», vienmēr ir bijis nevienaldzīgs pret mūziku. Paralēli sava albuma ierakstīšanai pērn viņš sacerēja 11 dziesmas Kristai Bellai, producēja un noformēja viņas solo albumu «This Train».

Šajās kompozīcijās ir skaidri jūtama Linča ietekme: tajās skan kā no viņsaules dzirdami ģitāras akordi, bez kuriem nav iedomājamas viņa filmas. Mūzikas kritiķi pārspēj viens otru, izvēloties epitetus, lai aprakstītu savus iespaidus no Kristas Bellas debijas albuma: «mistisks», «noslēpumains», «satraucošs», «atmosfērisks».

«Tas balansē uz robežas starp «PORTISHEAD» izdomāto triphopu, Andželo Badalamenti hipnotizējošo un miglaino mūziku no «Tvinpīkas» un Selīnas Dionas vērienīgajām balādēm,» rezumē tīmekļa vietne machinemusic.net.

Mūzika ir kā sarežģīts kokteilis, kurā ir sajaukts gan džezs, gan blūzs, gan nuārs. Taču tās galvenā vērtība ir samtainā dziedātājas balss, kas, tāpat kā Linča filmas, aizrauj līdz sirds dziļumiem. Režisors nekautrējas, izsakot komplimentus: «Krista Bella izskatās kā sapnis un dzied kā sapnis. Un nu sapnis piepildās.» Šis dzīvā kino klasiķa citāts rotā dziedātājas oficiālās tīmekļa vietnes chrystabell.com sākuma lapu.

«Viņa ir ne tikai šausmīgas performances meistare – viņai piemīt lieliska intuīcija un spēja uztvert garastāvokli un piemeklēt neticamu melodiju,» apgalvo Linčs. Tas, ka dziedātāja izskatās pēc liktenīgās sievietes, režisora iemīļotā sieviešu arhetipa, jau tā duras acīs. Viņas skatuves tēlā ir kaut kas gan no slavenās 50. gadu dziedātājas Džūlijas Londonas, gan no režisora bijušās sievas un mūzas Izabelas Roselīni.

«Viņa ir dzimusi, lai dziedātu un uzstātos uz skatuves», tāda ir Linča pārliecība. Kristai Bellai mūziķes karjera patiešām bija jau iepriekš noteikta: viņas māte ir dziedātāja, bet audžutēvs – skaņu ierakstu kompānijas īpašnieks. Meitene cītīgi nodarbojās ar vokālu un 13 gadu vecumā jau uzstājās muzikālajā teātrī.

Dziedātāja ir sākusi savu karjeru mūzikā kā grupas «8 1/2 Souvenirs» vokāliste sava dzimtā Teksasas štata galvaspilsētā Ostinā. Grupas koncertā 1998. gadā Linčs ievēroja 20 gadus veco meiteni. 2004. gadā ugunīgā skaistule jau pārcēlās uz Losandželosu, kur kopā ar viņu komponēja un ierakstīja mūziku.

Viens no pazīstamākajiem viņu kopīgās jaunrades augļiem ir «Poļu poēma» – saundtreks Linča pēdējai un viņaprāt visdziļākajai filmai «Iekšzemes impērija» (2006. g.).

Kristas Bellas koncerta biļešu cena klubā «Palladium» ir Ls 12 . Biļetes pārdošanā no 20. septembra. «bilesuserviss.lv».

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu