Latvijas arhitektu darbus iesniegs Aga Hana starptautiskajai arhitektūras balvai 2013 (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Baltijas Arhitektūras centrs, kura birojs atrodas Jūrmalā, no Aga Hana fonda Starptautiskās arhitektūras prēmijas (AKAA) direktora Faroha Derahšani kā vienīgais pārstāvis Baltijas valstīs saņēmis uzaicinājumu piedalīties seminārā «Mūsdienu arhitektūra NVS valstīs» (NVS – Neatkarīgo Valstu savienība), kas  12. un 13. oktobrī notiks Dušanbe (Tadžikistanā), portālu «Apollo» informēja Baltic Architecture Center pārstāve Veronika Ramane.

Centra prezidente Aivija Bārda uz Dušanbe vedīs laikā no 2006. gada 1. janvāra līdz 2011. gada 31.decembrim Latvijā realizētu projektu piemērus, kā arī semināra dalībniekiem sniegs slaidrādi par Latvijas arhitektūru. AKAA izvērtēs šos piemērus, lai spriestu par to atbilstību 2013. gadā piešķiramās balvas kritērijiem.

«Uzaicinājums piedalīties šajā seminārā ir liels gods ne tikai Baltijas Arhitektūras centram, bet visai mūsu valstij,» teic Aivija Bārda. «Aga Hana fonds apsver iespēju paplašināt savu darbību, arhitektūras balvas pretendentu areālā iekļaujot arī Baltijas valstis vai pat visas Ziemeļeiropas valstis. Tas nozīmē, ka mūsu arhitektiem paveras iespēja iziet pasaulē un starptautiski demonstrēt labāko mūsu arhitektu, dizaineru, ainavu speciālistu un kultūras pieminekļu saglabāšanas meistaru veikumu. Vērojot NVS valstu kolēģu vērtējumu par mūsu centra prezentētajiem Latvijas arhitektūras paraugiem, varu droši sacīt, ka mūsu meistari droši var stāties līdzās pasaules vadošajiem speciālistiem.»

Pēc daudzu arhitektu un pilsētbūvnieku vērtējuma Aga Hana fonda starptaustiskās arhitektūras balva ir pati nozīmīgākā prēmija arhitektūras jomā. Šogad tās iedibinātājs, Viņa Augstība Aga Hans ir palielinājis prēmijas apjomu, un tā tagad sasniedz vienu miljonu ASV dolāru. Šo prēmiju ik pa trim gadiem piešķir projektiem, kas nosaka jaunus kvalitātes standartus athitektūrā, pilsētbūvniecībā, vēstures pieminekļu saglabāšanā un ainavu arhitektūrā.

Prēmija iedibināta pirms 12 gadiem, un to saņēmuši tādi izcili arhitekti kā Normans Fosters un Cēzars Pelli, kā arī pašvaldības, celtniecības speciālisti un klienti. 2011. gadā prēmiju piešķīra pieciem projektiem: Vadihanifa ielejai Errijadā (Sauda Arābija), atjaunotajam hipercentram Tunisā (Tunisija), Madinata Az Zahra muzejam Kordovā (Spānija), Ipekiolas tekstilfabrikai Edirnā (Turcija) un Sjaši skolai, kas iebūvēta tiltā Fuczjaņā (Ķīna).

Konkursam iesniegtos projektus vērtē starptautiska žūrija. Prēmijas piešķiršanas procesam līdzi seko Vadības komiteja, kurā ietilpst Viņa Augstība Aga Hans, Antropogēnās vides pētniecības centra dibinātājs un vadītājs Mohameds Al Asads no Jordānijas, Harvardas universitātes Humanitārā centra direktors Homi L.Bhabha. Londonas firmas «Fosters un partneri» dibinātājs un vadītājs Normans Fosters no Apvienotās Karalistes, Sīrijas Attīstības tresta galvenais pārvaldnieks Omars Abdulazizs Hallajs no Damaskas, Ņujorkas Mūsdienu mākslas muzeja direktors Glens Louri no ASV, Mumbajas firmas «RMA Architects» vadītājs Rahuls Mehrotra no Indijas, Harvardas universitātes Augstākās dizaina skolas dekāns Mohsens Mostafavi no ASV, Ārzemju arhitektu biroja partneris Faršids Mussavi no Apvienotās Karalistes un Stambulas firmas «Mimarlar Tasarim Danismanlik Ltd» direktors Hans Timertekins (Turcija). Prēmijas piešķiršanas komiteju vada Farohs Derahšani.

Aga Hans ir dzimis 1936. gadā Ženēvā, kur arī atrodas viņa vadītā fonda birojs. Viņš ieguvis izcilu izglītību un 23 gadu vecumā saņēmis reliģiskā līdera titulu – kļuvis par 49. imamu. Tituls mantots no senčiem, kas tiek godāti kā tiešie pravieša Muhameda pēcteči. Jau pagājušā gadsimta sākumā Aga Hana dzimta sāka nodarboties ar labdarību nabadzīgajās Āzijas valstīs. To turpina arī miljardieris Aga Hans IV un viņa vadītais fonds, kas ir viena no ietekmīgākajām starptautiskajām privātajām organizācijām pasaulē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu