Ar Zigmaram Liepiņam veltītu pārraižu ciklu atzīmēs komponista 60.jubileju (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Televīzijas 1.kanālā (LTV1) oktobrī tiks atzīmēta komponista Zigmara Liepiņa 60 gadu jubileju, piedāvājot mūziķim veltītu pārraižu ciklu. Pārraižu cikls sāksies sestdien, 6.oktobrī, plkst.21.20 ar komponista Liepiņa operu «Parīzes Dievmātes katedrāle» un raidījuma «Teātris.zip» diskusiju.

1998.gadā ierakstītās operas «Parīzes Dievmātes katedrāle» ievadā, starpbrīžos un pēc izrādes Ojāra Rubeņa vadītā raidījuma «Teātris.zip» studijā viesosies pats komponists Liepiņš, uzveduma režisors Edmunds Freibergs, Kvazimodo lomas atveidotājs Igo, Esmeraldas lomas atveidotāja Dita Kalniņa un Nacionālā teātra aktieri no operas jauniestudējuma teātra versijas - Mārcis Maņjakovs, kurš iejuties Frodo tēlā, un Juris Jope, kurš atveido Kvazimodo.

Par operu «Parīzes Dievmātes katedrāle» pats komponists teicis: «Par «Parīzes Dievmātes katedrāles» tēmu - tumšu kaislību un patiesu mīlestību - biju domājis daudzus gadus. 70.gadu sākumā uzrakstīju dziesmu ar Māra Čaklā vārdiem «Nabaga Kvazimodo». Lieliskais Kaspara Dimitera librets rosināja mūziku, kas pati plūda uz vārdiem. «Parīzes Dievmātes katedrāle» man ir viens no mīļākajiem darbiem.»

Komponista jubilejai veltīto pārraižu ciklu sestdien, 13.oktobrī, turpinās leģendārā rokopera «Lāčplēsis», kas būs skatāma plkst.13.30, dokumentālā videofilma «Komponistam nozagtais laiks. Zigmars Liepiņš», ko varēs redzēt plkst.21.20, un jubilejas vokāli simfoniskās mūzikas koncerts, ko LTV1 rādīs plkst.22.15.

LTV dokumentālās videofilmas «Komponistam nozagtais laiks. Zigmars Liepiņš» radošā komanda - žurnāliste Ilze Strenga, režisore Maija Smildziņa, operatori Normunds Čirkste, Armands Rudzītis, Jānis Rēdlihs un Guntis Lēmanis - deviņus mēnešus dokumentēja komponistu, tvēra mirkļus, kuros Liepiņš pirms savas 60.dzimšanas dienas ļāva ieskatīties.

Savukārt komponista jubilejas vokāli simfoniskās mūzikas koncertā 13.oktobrī skanēs kantāte «Tēvzemei un Brīvībai», skaistākie fragmenti no operām «Parīzes Dievmātes katedrāle» un «No rozes un asinīm» lielisku solistu izpildījumā un «Koncerta vijolei ar orķestri» pirmatskaņojums ar Paulas Šūmanes solo. Pie Nacionālā simfoniskā orķestra diriģenta pults atradīsies Liepiņa dēls Jānis Liepiņš.

Liepiņa dzimšanas dienā, 14.oktobrī, plkst.21.55 «Teātris.zip» aicinās skatīties Liepiņa muzikālās drāmas «Adata» 2007.gada ierakstu. Pirms izrādes un starpbrīdī raidījuma studijā Rubenis iztaujās komponistu Liepiņu, rakstnieci un libreta autori Andru Manfeldi un aktrises Zani Dombrovsku un Ditu Lūriņu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu