Kāda putra garšo bērniem? (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/moirabot/

Saskaņā ar AS «Rīgas Dzirnavnieks» un «Māmiņu klubs» veikto aptauju, tikai 48% ģimeņu ikdienā rūpējas un seko līdzi, lai bērni uzturā uzņemtu pietiekami daudz graudaugus, neskatoties uz to, ka 95% no respondentiem zināja, ka šī produktu kategorija ir uztura piramīdas pamatā.

Vecākiem ir labas zināšanas, bet izpaliek darbība

Anita Berķe, AS «Rīgas Dzirnavnieks» pārstāve: «Patīkami apzināties, ka tik daudz māmiņu ikdienā rūpīgi seko līdzi, lai bērni uzturā lietotu graudaugu produktus. Tomēr tā ir tikai puse ģimeņu, kas nozīmē, ka otrai pusei ģimeņu būtu jāpārskata bērnu ēšanas paradumi skolā un mājās un daudz vairāk bērnu maltītēs jāiekļauj graudaugu produkti. Tai pat laikā pilnīgi visiem aptaujas respondentiem ir ļoti labas zināšanas par graudaugu nozīmi bērnu uzturā, piemēram, ka tie satur daudz šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas, kā arī ir viens no vērtīgākajiem ogļhidrātu un līdz ar to enerģijas avotiem. Diemžēl tas nozīmē, ka šobrīd ģimenēs pietrūkst praktiskas darbības un vēlmes mainīt savas ģimenes ēšanas tradīcijas.»

Ilze Straume, Veselības ministrijas, Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja: «Gan bērniem, gan pieaugušajiem vidēji pusi no dienā nepieciešamās enerģijas ir ieteicams uzņemt ar graudaugu produktiem, jo tie ir pilnvērtīgs ogļhidrātu avots. Tāpat graudaugi ir vērtīgs vitamīnu un minerālvielu (galvenokārt kālija, kalcija, fosfora, magnija, B grupas vitamīnu, E vitamīna u.c.) avots, kā arī satur daudz šķiedrvielu. Ģimenēm ar bērniem graudaugus vēlams ikdienas ēdienkartē iekļaut katrā ēdienreizē. Lietojot ikdienas uzturā pilngraudu izstrādājumus, piemēram, griķus, putraimus, pilngraudu maizi vai auzu pārslu biezputru kā daļu no veselīgas ēdienkartes, ir iespējams pasargāt sevi no infekcijas slimībām, alerģijām, onkoloģiskām saslimšanām, kā arī stiprināt imunitāti, rudenim iestājoties.

Kā uzskata uztura speciālisti, tieši graudaugu produktu grupa ir viena no nozīmīgākajām veselīga un sabalansēta ikdienas uztura sastāvdaļām, kurai būtu proporcionāli jāsastāda apmēram 50% no kopējā ikdienas pārtikas groza, un šī grupa atrodas uztura piramīdas pamatā.

Bērni visvairāk iecienījuši auzu pārslu produktus

Atbildot uz jautājumu, kurus graudaugu ēdienus visvairāk iecienījuši bērni, 82% respondentu minēja auzu pārslu produktus. Visbiežāk ģimenēs graudaugu putras tiek pagatavotas no ātri vārāmajām un pilngraudu auzu pārslām, kā arī no 5 graudu pārslām. Savukārt mazāk putru gatavošanā tiek izmantotas rudzu un kviešu pārslas.

Putras var ēst arī pēc brokastīm

Maldīgs ir uzskats, ka putras ir tradicionāls brokastu ēdiens. 15% aptaujāto respondentu atzina, ka viņu ģimenē putras labprāt lieto arī citās ēdienreizēs visas dienas garumā. To var daļēji skaidrot ar to, ka graudaugu pārslu putras ar dažādām ogu, sēņu un dārzeņu piedevām ir ērti un viegli pagatavot arī ārpus mājam, piemēram, skolās vai darbavietās. Turklāt ātri pagatavojamās biezputras ir bagātas ar uzturvielām, jo ražošanas procesā graudi nezaudē vitamīnus, olbaltumvielas un citas vērtīgās vielas.

Konkurss «Labākā putras ēdāju ģimene 2012»

Šī gada 10.oktobrī visā pasaulē svin Starptautisko putras dienu. Ar mērķi popularizēt veselīgu uzturu un senās graudaugu putras ēšanas tradīcijas Latvijā, šogad AS «Rīgas Dzirnavnieks» jau trešo gadu organizē konkursu «Labākā putras ēdāju ģimene 2012». Šogad konkurss ir veltīts ģimenēm ar bērniem, izglītojot par graudaugu nozīmi to uzturā.

www.axaclub.lv

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu