Policija: Nelegālo datorprogrammu lietotāji dzīvo citā pasaulē (44)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Rodas sajūta, ka uzņēmumi, kas izmanto nelegālās datorprogrammas, dzīvo citā pasaulē, trešdien konferencē «Microsoft TechDay 2012» atzina Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes vecākais inspektors Edgaras Gramals, kas nodarbojas ar datorpirātisma apkarošanu.

Viņš norādīja, ka policija dodas reidos pie mērķgrupas uzņēmumiem, taču ir sajūta, ka šajās nozarēs nekas nemainās. Gramals aicināja klātesošos informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumus, kas izplata dažādu ražotāju programmatūru, strādāt ar bijušajiem klientiem, kuriem savulaik pārdots dārgāks produkts, un piedāvāt jaunos pakalpojumus, lētākas produktu versijas.

Kā uzsvēra policijas pārstāvis, ņemot vērā dažu programmu cenu līmeni, pietiek ar dažām nelegāli izmantotām, lai draudētu cietumsods un vairs nebūtu iespējams samaksāt kompensāciju un vienoties par izlīgumu. Savukārt tiesas piespriestais sods, pēc viņa teiktā, var ievērojami pārsniegt programmas vērtību.

Gramals mudināja IT uzņēmumus atgādināt, ka divas nopirktas licences nevar izmantot četriem datoriem. «Nevar būt puslegāls,» teica policijas pārstāvis.

IT uzņēmumi, viņaprāt, var piedāvāt arī sistēmas auditu, uzturēšanu, jo nereti paši uzņēmumu vadītāji nezina, kas viņiem ir vai nav. Parasti ar uzturēšanu nodarbojoties paziņas vai «Jānis, kas kaut ko zina par datoriem», taču atbildība un iespējamais sods draud vadībai.

Gramals arī aicināja domāt par Valsts valodas likuma ievērošanu, Latvijā pārdodamajiem produktiem licences līgumu nodrošinot latviešu valodā. Par to arī notikšot pārbaudes.

Starptautiskās datorprogrammu ražotāju asociācijas «Business Software Alliance» (BSA) pilnvarotā pārstāve Latvijā Ingrīda Veikša pasākumā stāstīja, ka asociācija joprojām mēģina panākt, lai Valsts ieņēmumu dienests pārbauda ne tikai grāmatvedības, bet arī citu programmu legalitāti. Viņa atzina, ka tas ir tehniski sarežģīti izdarāms, taču patlaban tiekot gatavota speciāla programma, kas palīdzēs automatizēt kontroli visā uzņēmuma tīklā. Tiek runāts arī par priekšlikumu liegt iespēju piedalīties iepirkumu procesos, ja tiek izmantotas nelegālās datorprogrammas. «Ceram, ka pirātismu ieliksim civilizētas sabiedrības akceptētos rāmjos,» teica Veikša.

Viņa vērtēja, ka policija patlaban strādā pietiekoši agresīvi, un katrs pārkāpums agri vai vēlu tiks atklāts.

Jau ziņots, ka datorpirātisma radītie zaudējumi Latvijā 2011.gadā sasniedza 23 miljonus eiro (16 miljonus latu), bet datorpirātisma līmenis samazinājies, - pērn 54% datora lietotāju izmantojuši pirātisku programmatūru, liecina BSA dati.

BSA ir bezpeļņas asociācija, kas aizstāv datorprogrammu ražotāju industrijas un tās partneru - datoru ražotāju - intereses. Tās galvenais birojs ir Vašingtonā, bet darbība norisinās 80 valstīs visā pasaulē. Asociācija Latvijā darbojas kopš 2001.gada. Starp BSA biedriem ir gandrīz 100 globālu uzņēmumu, kuri ik gadu investē miljardus dolāru dažādu programmatūras risinājumu izveidē.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu