LVRTC sakaru torņa Ērgļu ielā arhitekts saņēmis arhitektu atzinību (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīgas 2012.gada balvas arhitektūrā vērtēšanas komisija piešķīrusi arhitektam Ingurdam Lazdiņam atzinību par lietpratību un dedzīgumu VAS «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs» (LVRTC) televīzijas un sakaru retranslācijas torņa Ērgļu ielā projekta īstenošanā, portālu «Apollo» informēja VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs Sabiedrisko attiecību pārstāvis Arno Pjatkins.

Rīgas gada balva arhitektūrā tiek piešķirta kopš 2005. gada, šogad Rīgas pilsētas arhitekta birojs piešķīra arī septiņas atzinības par izcilību atsevišķu objektu arhitektūrā. Objektus Rīgas 2012. gada balvai arhitektūrā izvirzīja Latvijas Arhitektu savienība, Rīgas pilsētas Būvvalde un Rīgas domes Īpašuma departaments. Starp balvai izvirzītajiem kandidātiem ir gan sabiedriskie objekti, gan arī privātās būves, kopā 17 objekti. Balvas ekspertu komisiju veido Rīgas pilsētas arhitekta biroja un pieaicinātie eksperti, kuru vidū bija gan arhitekti, gan būvinženieri, gan ilgtspējīgas būvniecības speciālisti.

Šogad darbu sākušais jaunais individuāla dizaina 70 metrus augstais sakaru tornis ir 31. LVRTC tornis Latvijā, pie tam būs vienīgais, kas atrodas Rīgas vēsturiskā centra tuvumā. Torņa projekta autori ir arhitekts Ingurds Lazdiņš, dizainers Svjatoslavs Aļeiņikovs un SIA «Arhitektonika», celtniecības darbus veica būvkompānija SIA «Latvijas Energoceltnieks». Ērgļu ielas sakaru tornis atrodas kvartālā starp Brīvības un Barona ielu, netālu no Daugavas peldbaseina – centra aizsargjoslas ārējā malā. Tieši dēļ tuvuma vēsturiskajam centram, torņa projektēšanā un celtniecībā tika piemērotas sevišķi augstas prasības gan drošības, gan arhitektoniskā ziņā.

Jaunais sakaru tornis nodrošina efektīvu mobilo sakaru un datu pārraidi plašā radiusā, ļaujot daudzu Rīgas namu jumtus atbrīvot no antenām un gaisa kabeļu tinumiem. Divu gadu laikā tapa būve, kurā nesošās konstrukcijas racionālums un efektivitāte apvienotas ar oriģinālu, izteiksmīgu, pilsētas vēsturiskā centra tuvumu respektējošu siluetu un detaļu dizainu. Tam pakārtota un individuāli veidota arī antenu apkalpošanas balkonu konfigurācija. Īpaša uzmanība pievērsta torņa konstrukcijas izgaismojumam un vairākiem atsevišķiem iespējamajiem izgaismojuma režīmiem — svētku dienām un ikdienai.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu