Izslēgtie fotoradari: var palielināties korupcijas riski (70)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Pārtraucot darboties fotoradariem, uz Latvijas ceļiem var palielināties korupcijas riski, aģentūrai LETA atzina Valsts policijas (VP) preses pārstāve Lita Juberte.

Lai gan pēdējo dienu laikā sociālajos tīklos autovadītāji dalījušies ar neoficiālu informāciju, ka ātruma pārkāpējus pieķērušie policisti it kā ņēmuši un pat paši ieteikuši dot kukuļus, policija šādu tendenci pagaidām nav novērojusi.

«Atskatoties uz aizvadīto nedēļu, jāsecina, ka fotoradaru neesamība ceļu satiksmes drošības jomā iezīmējusies vairāk ar negatīvām tendencēm - lielāku negadījumu un cietušo skaitu, taču, kas attiecas uz korupcijas risku pieaugumu, tā neiezīmējas kā problēmtendence,» skaidroja Juberte.

Viņa uzsvēra, ka policija jau iepriekš atzinusi - fotoradaru kā tehnisku ierīču loma korupcijas risku mazināšanā ceļu satiksmē ir būtiska, jo tiek izslēgts cilvēciskais faktors. Līdz ar to patlaban, kad fotoradari nedarbojas un to darbu uz ceļiem aizstāj policisti, kukuļdošanas un kukuļņemšanas riski teorētiski var palielināties.

Tomēr neatkarīgi no tā, vai fotoradari uz ceļiem darbojas vai nē, policija pastiprināti kontrolē gan kukuļņēmējus, gan kukuļdevējus, sacīja Juberte. Par šāda veida darījumiem kriminālatbildība paredzēta abām pusēm - gan devējiem, gan ņēmējiem. Tomēr, ja kukuļdevējs uzraksta iesniegumu par kukuļņēmēju, viņš tiek atbrīvots no kriminālatbildības, atgādina policija.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka atbildīgajām institūcijām uzmanība korupcijas riskiem ceļu policistu saskarsmē ar autovadītājiem ir jāpievērš vienmēr un regulāri. Latkovskis skaidroja, ka komisija ir atbalstījusi fotoradaru ieviešanu tieši šo ierīču «bezkaislības dēļ», jo to darbībā cilvēciskajam faktoram nav nekādas lomas.

Latkovskim nepatīk kampaņveidīgas akcijas, taču viņš zina, ka VP Iekšējās drošības dienests pastāvīgi velta uzmanību ceļu policijas darbam. Politiķim gan nav informācijas, vai pašreiz tas tiek darīts pastiprinātā režīmā. Situāciju kontrolē arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki, atzina Latkovskis. Deputāts uzsvēra, ka iedzīvotāji, kuri sastapušies ar ceļu policistu negodprātīgu rīcību, tiek aicināti par to ziņot tiesībsargājošajām iestādēm.

Kā ziņots, 28.septembrī tika izbeigts starp VP un «V-Traffic» (iepriekš - «Vitronic Baltica un partneri») noslēgtais līgums par fotoradaru ieviešanu uz Latvijas ceļiem, līdz ar to fotoradari pārtrauca darboties. Dažas dienas pirms līguma laušanas valdība uzdeva Iekšlietu ministrijai (IeM) divu mēnešu laikā izvērtēt iespēju atpirkt no Vācijas ražotāja «Vitronic GmbH» ne vairāk kā 57 radarus, kas jau ir uzstādīti uz Latvijas ceļiem.

Kamēr IeM vērtē minēto iespēju, VP risina pārrunas ar «V-Traffic» par pagaidu vienošanos, lai fotoradari uz ceļiem atsāktu funkcionēt un darbotos, līdz būs lielāka skaidrība par to nākotni. Tikmēr pastiprinātai satiksmes drošības kontrolei ik dienu darbā uz valsts ceļiem tiek norīkoti aptuveni 300 policistu.

Komentāri (70)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu