FM: Samazināta PVN likme nav efektīvākais veids mazāk turīgo iedzīvotāju atbalstam (32)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme nav efektīvākais veids mazāk turīgo iedzīvotāju atbalstam un šo iedzīvotāju grupa ir atbalstāma ar tiešiem kompensējošiem pasākumiem, jo personas ar lielākiem ienākumiem no samazināto likmju piemērošanas gūst tādus pašus fiskālos labumus jeb mazākus rēķinus, kādus gūst personas ar maziem ienākumiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Finanšu ministrija (FM), komentējot Rīgas domes prasību samazināt PVN apkurei līdz 5%.

FM atbalsta starptautiski izskanējušo viedokli, ka nodokļu slogs ir jāpārdala no tiešajiem - ar darbaspēku saistītiem - nodokļiem uz netiešajiem, tai skaitā PVN, nodokļiem. Līdz šim veiktie pasākumi un nākotnē paredzamie ir vērsti uz šī uzdevuma pildīšanu. Tāpēc Saeima jau ir pieņēmusi iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma grozījumus, kas paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu trīs gadu periodā no 25% uz 20%, norāda FM.

Ministrija atbalsta principu - plaša nodokļu bāze un mazas nodokļu likmes. Šis princips gan nodokļu administrācijai, gan nodokļa maksātājiem samazina administratīvo slogu un samazina normatīvo aktu interpretēšanas iespējas.

Pasākumi, kas vērsti uz PVN likmju samazināšanu, atstāj negatīvu ietekmi uz valsts budžetu, uzsver FM. Tā kā patlaban valstij ir svarīgi veidot uzkrājumus, ko vajadzības gadījumā var izmantot kā drošības spilvenu ekonomiskās nenoteiktības apstākļos, tad FM neplāno papildus samazināt PVN likmes kādām preču vai pakalpojumu grupām.

FM atgādina, ka jau šā gada 1.jūlijā tika samazināta PVN standartlikme, kas attiecas visiem patērētājiem, ņemot vērā šā brīža valsts budžeta iespējas. Latvija ir gandrīz vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kas var atļauties samazināt nodokļus, uzsver FM.

Jau ziņots, ka AS "Rīgas siltums" padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) jau 26.septembrī nosūtījis vēstuli Ministru kabinetam ar priekšlikumu par PVN samazināšanu siltumenerģijai līdz 5%, jo uzskata, ka tas ir vienīgais veids, kā nepieļaut apkures izdevumu pieaugumu, taču atbilde uz šo priekšlikumu tā arī netika saņemta.

Ņemot vērā, ka Saeimā tiek skatīti grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli", Stepaņenko 11.oktobrī iesniedza aicinājumu visām Saeimas frakcijām un neatkarīgajiem deputātiem lemt par PVN likmes pazemināšanu apkurei līdz 5%.

Sākot 2009.gada apkures sezonu, no Krievijas piegādātas dabasgāzes cena bija 141 lati par 1000 kubikmetriem, bet pašlaik tās cena sasniegusi 256 latus par 1000 kubikmetriem bez PVN un akcīzes nodokļa. Siltumenerģijas tarifs Rīgā patlaban ir 45,42 lati par megavatstundu bez PVN, kas ir par 26% zemāks nekā Viļņā un par 6% zemāks nekā Tallinā, tomēr daudzām Rīgas un Latvijas ģimenēm apkures rēķini ir smaga nasta.

"Valdība šovasar par vienu procentu pazemināja vispārējo PVN likmi, un tas par 50 miljoniem latu samazināja ieņēmumus valsts budžetā, tajā pašā laikā nedodot nekādu jūtamu atbalstu Latvijas iedzīvotājiem. Aicinu Saeimu, balsojot par 2013.gada budžetu, neatliekami lemt par PVN likmes samazinājumu apkurei. Fiskālā ietekme uz valsts budžetu šim solim būs daudz mazāka, toties tas būs reāls atvieglojums ikvienai ģimenei," uzsver Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu