Rīgā norisināsies Krūts veselības dienas pasākumi (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/tipstimes/

15.oktobrī, Eiropas Krūts veselības dienā, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība «Dzīvības koks» rīkos akciju, kuras laikā apstaigās Rīgas centra parku sieviešu skulptūras, pie katras pieliekot simbolisku rozā lentīti un nofotografējoties.

15.oktobris visā Eiropā tiek atzīmēts kā Krūts veselības diena, kuras laikā Eiropas valstīs notiek pasākumi, lai pievērstu uzmanību krūts veselībai, profilaksei, vēža agrīnai diagnostikai un ārstēšanai.

Akcijā kopā ar «Dzīvības koks» biedriem aicināts piedalīties ikviens interesents. Tā plānota no plkst.11 līdz 12, bet pulcēšanās sāksies jau plkst.10.45 pie Laimas pulksteņa.

Biedrības organizētajās aktivitātēs iesaistīsies arī veselības ministre Ingrīda Circene (V), aicinot ministrus nēsāt krūts vēža apzināšanās simbolu - rozā lentīti -, tādējādi pievēršot sabiedrības uzmanību krūts vēža problēmai.

Pēc ministres iniciatīvas šajā dienā rozā lentīte ar aicinājumu to piespraust nonāks pie visiem Ministru kabineta komitejas sēdes dalībniekiem, pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, Saeimas deputātiem, Rīgas domniekiem un citām valsts amatpersonām.

Kopumā šī gada pasākumu programma virzīta uz ziedojumu vākšanu onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas centra izveidei Dignājā. Līdz šim vienīgais psihosociālās rehabilitācijas veids ir bijis vasaras nometnes, ko par saziedotajiem līdzekļiem organizējis «Dzīvības koks».

LETA jau ziņoja, ka 2011.gads ir bijis pirmais gads, kad Latvijā reģistrēti vairāk nekā 11 000 pirmreizējo onkoloģisko pacientu Latvijā. No tiem 1200 gadījumos pacientiem atklāts krūts vēzis, tādējādi padarot to par biežāko onkoloģisko saslimšanu, - līdz šim visbiežāk pacientiem konstatēts plaušu vēzis.

2011.gads ir arī pirmais gads, kad no ļaundabīgajām saslimšanām miruši vairāk nekā 6000 pacientu.

Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sieviešu vidū jeb aptuveni ceturtā daļa no visiem sievietēm konstatētajiem ļaundabīgajiem audzējiem. Krūts vēža pacientu skaits turpina palielināties, tomēr mirstības rādītāji ir stabilizējušies, ko lielā mērā varētu saistīt ar to, ka ārstēšana kļuvusi efektīvāka un daļa pacientu pēc palīdzības vēršas agrīnās vēža stadijās.

Latvijā no 2009.gada ir ieviesta valsts apmaksāta krūts vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kuras ietvaros sievietes tiek aicinātas veikt nepieciešamās pārbaudes bez papildu maksas.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu