Pētījums: Vairums darba meklētāju neapmierināti ar darba devēju komunikācijas kultūru (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Komunikācijas kultūru starp darba meklētājiem un darba devējiem Latvijā kopumā pozitīvi vērtē 54% aptaujāto darba meklētāju, bet 60% aptauju aizpildījušo darba devēju situāciju vērtē kā negatīvu, liecina darba un karjeras vortāla «www.cvmarket.lv» oktobrī veiktā darba devēju un darba meklētāju aptauja.

«CV Market Latvia» mārketinga menedžere Inga Daliba informēja, ka aptaujā 51% jeb 231 darbinieks vai darba meklētājs atzina, ka gandrīz nekad nesaņem apstiprinājumu, ka viņa CV sasniedzis adresātu, 19% minēja, ka apstiprinājumu par CV saņemšanu saņem vienmēr, 13% saņem apstiprinājumu tikai no personāla atlases uzņēmumiem, 12% saņem tikai tad, ja piesakās uz sludinājumu internetā, un 5% izlīdzas ar automātisko paziņojumu par nosūtītā e-pasta atvēršanu.

Savukārt aptauju aizpildījušie darba devēji snieguši šādas atbildes - 19% atzīst, ka nesniedz atbildi kandidātam par to, ka CV sasniedzis adresātu, jo tas ir laikietilpīgs process, tikpat darba devējiem jeb 19% e-pastā ir uzlikta automātiskā atbilde ar standarttekstu, bet 43% darba meklētājiem atbild vienmēr.

Tāpat 58% jeb 265 aptaujāto darba meklētāju nav saņēmuši nekādu informāciju par konkursa rezultātiem vai atteikuma vēstules, un tikai puse aptaujāto darba devēju vienmēr nosūta atbildes pēc konkursa beigām, bet 31% darba devēju jau darba sludinājumā norāda piebildi, ka atbildes tiks sniegtas tikai atbilstošiem kandidātiem. Turklāt 59% no aptaujātajiem darba meklētājiem nekad nav zvanījuši uz uzņēmumu vai interesējušies par konkursa rezultātiem, tā gaitu vai savām izredzēm tajā.

«Ja runā par veidu, kā tiek atbilstošais kandidāts aicināts uz darba pārrunām, tad gan darba devēji, gan darba meklētāji atzīst, ka lielākoties komunikācija notiek pa telefonu (67%) vai uzaicinājums tiek nosūtīts uz e-pastu (29%), pārējie veidi - ziņas nosūtīšana, izmantojot kādu no interneta rekrutēšanas sistēmām, uzrunāšana sociālajos tīklos vai «Skype» - nav tik populāri,» informēja Daliba.

«CV Market Latvia» gan darba devēju, gan darbinieku un darba meklētāju auditorijai lūdza sniegt savus komentārus par jautājumu - kas visbiežāk rada nesaprašanos starp darba meklētāju un darba devēju. Puse jeb 50% darba meklētāju minēja piedāvātā atalgojuma līmeņa nenorādīšanu darba sludinājumos, 30% - pārāk personisku, neētisku jautājumu uzdošanu darba intervijas laikā, 20% neatbildēšanu uz uzdotajiem jautājumiem e-pastā, sociālajos tīklos, forumos, interneta vietnēs.

Izvērstos komentāros kandidāti runā vēl par vairākiem nesaprašanās iemesliem - darba sludinājumā netiek norādīti visi pienākumi vai veicamie darbi, netiek skaidri formulēts no darba devēja puses, ko sagaida no jaunā darbinieka, meklē «universālu» darbinieku, kurš uzņemsies dažādus papildu pienākumus, bet par vienu un to pašu samaksu.

Savukārt darba devēji kā galveno nesaprašanās iemeslus min darba meklētāju kandidēšanu uz vakancēm, kas neatbilst viņu darba pieredzes, zināšanu vai prasmju līmenim, otrkārt - vēlamā atalgojuma līmeņa nenosaukšana, seko - neinformētība par amata pozīciju vai uzņēmumu, kurā vēlas strādāt, mazāk respondentu atzīmēja neatbildēšanu uz telefona zvaniem vai neatbildēšana uz uzdotajiem jautājumiem e-pastā, sociālajos tīklos, interneta vietnēs. Neviens no darba devējiem sīkāk nepaskaidroja vai nekomentēja savu redzējumu par nesaprašanās iemesliem, piebilda Daliba.

Darba un karjeras vortāls «www.cvmarket.lv» no šā gada 2.oktobra līdz 12.oktobrim veica darba devēju un darba meklētāju auditoriju aptauju, lai noskaidrotu abu pušu vērtējumu par savstarpējo komunikācijas kultūru. Kopumā «CV Market Latvia» saņēma 456 darbinieku un darba meklētāju anketu, savukārt darba devēji šī jautājuma apspriešanai izrādījās ārkārtīgi pasīvi un, uzrunājot 22 500 adresātu, tika saņemtas tikai 42 pilnībā aizpildītas anketas.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu