Aizdomas, ka Smoļenskas aviokatastrofas upuri apglabāti nepareizos kapos (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Polijas izmeklētājiem pastāvot aizdomām, ka dažu Smoļenskas aviokatastrofas upuru mirstīgās atliekas apglabātas nepareizos kapos, pirmdien veikta divu upuru līķu ekshumācija, no kuriem viens varētu būt pēdējais Polijas trimdas valdības vadītājs Rišards Kačorovskis.

Pēc trimdas ekspremjera un vēl kāda aviokatastrofas upura kapu atrakšana izmeklētāji varēs salīdzināt pīšļus. Tostarp jau ir izskanējuši minējumi, ka pīšļi kļūdas pēc tikuši samainīti.

«Pastāvot šaubām par līķu identitāti (..), armijas prokurors lika veikt to ekshumāciju,» apliecināja prokuratūras preses pārstāvis Zbigņevs Žepa. «Ievērojot ģimeņu lūgumu, mēs izrakto indivīdu identitāti neatklāsim.»

Vēl tiks veikta vismaz divu citu līķu ekshumācija, atzina Žepa.

Pagājušajā mēnesī izmeklētāji apliecināja, ka nepareizā kapā apglabāts 80.gadu antikomunistiskās kustības līderes, arodkustības «Solidaritāte» izveidotājas Annas Valentinovičas mirstīgās atliekas. Viņas pīšļi jau pārapbedīti.

Smoļenskas aviokatastrofa notika 2010.gada 10.aprīlī.

Polijas prezidents Lehs Kačiņskis kopā ar augstām valsts amatpersonām lidmašīnā bija devies uz Smoļensku, lai apmeklētu netālu esošo Katiņu, kur 1940.gadā PSRS iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairākus tūkstošus poļu karagūstekņu.

Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki. Avārija notika biezā miglā.

Maskavas veiktajā izmeklēšanā tika secināts, ka Kačiņska delegācijas amatpersonas izdarīja spiedienu uz nepieredzējušajiem pilotiem, liekot veikt piezemēšanos nepiemērotajos laikapstākļos.

Arī oficiālās Varšavas veiktajā izmeklēšanā secināts, ka lidaparāta apkalpe pieļāva kļūdas, taču daļa vainas tika novelta arī uz Krieviju.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu