«Vecie - labie» un «superpadomi» svara samazināšanai (16)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:http://www.flickr.com/photos/helga/

Iepriekšējā stāstā uzsāku tēmu par to, kas tad patiesībā traucē cilvēkam samazināt lieko svaru. Tagad pieskaršos pirmajai no visu traucēkļu grupām, kā nosaukums ir «zināšanas». Pareizāk gan būtu teikt - zināšanu trūkums.

Uzreiz pateikšu, ka visbriesmīgākais šajā jautājumā ir tas, ka reālu zināšanu trūkumu parasti ļoti viegli ir iespējams aizpildīt ar maldu zināšanām jeb tā sauktajiem «superpadomiem»

Cilvēki vienkārši nenovērtē «vecās - labās» patiesības, kas viņiem varētu palīdzēt. Iespējams, izmēģinot kādu no «vecajiem - labajiem» ieteikumiem un nesagaidot tūlītēju efektu, cilvēki tos ievieto nekam nederīgo kategorijā un tā vietā, lai reāli turpinātu samazināt svaru, meklē jaunus «superieteikumus» jeb «superzināšanas».

Tā vietā, lai aprunātos ar ģimenes ārstu, profesionālu dietologu vai izietu nepieciešamo zināšanu līmeņa pārbaudes testu, viņi vienā nedēļā kāri tver un apspriež informāciju par to, ka augļi un šokolāde palīdz samazināt lieko svaru, bet pēc nedēļas aktīvi iesaistās diskusijā par to, ka augļi un šokolāde ir visa ļaunuma pamatā.

Parasti šādas diskusijas tiek pavadītas arī ar eksperimentiem dabā. Pats esmu līdzīgam «bezogļhidrātu» murgam sekojis un arī daudz ko līdzīgu dzirdējis no apkārtējiem. Piemēram, pieaugusi sieviete draudzenei veikalā saka, ka tagad 10 dienas «pasēdēs uz augļiem un tad jau redzēs, kas no tā sanāks». Ja šai sievietei būtu kaut mazākā nojausma par sabalansētu uzturu un mono diētu kaitīgumu, viņa vismaz zinātu «kas no tā sanāks».

Pamatojoties uz savu pieredzi, varu droši apgalvot, ka ir lietas, kas attiecībā uz lieko svaru jāzina katram cilvēkam, un pie šīm lietām vienkārši vajag turēties, ja vēlaties sasniegt rezultātus. Tāpat zinu, ka cilvēkiem jābūt ļoti kritiskiem pret visiem jauniem atklājumiem, kas ziņo par kaut ko jaunu un nebijušu.

Lai cilvēks varētu uzskatīt sevi par zinošu svara samazināšanas jautājumos, viņam vispirms vajadzētu uzzināt, ko nozīmē vārds «diēta».

Pēc tam būtu labi painteresēties par sekojošām tēmām: apetīte, badošanās, brokastis, diēta un liekais svars, diēta un sports, diētiskie produkti, ēdienreižu biežums, ēšana un citas nodarbes, dažādi sīkumi un neparedzētie našķi, iepirkšanās, emocionālā ēšana, liekā svara iemesli un sekas, pasākumi un ballītes, pareiza uztura uzņemšana, produktu nozīme, produktu uzturvērtība un uzturvielas, psiholoģiskā nostāja pret ēdienu, saldumi, sāls, sāta sajūta, svara svārstības, taukvielas, tievēšana un alkohols, tievēšana un veselīgs uzturs, tievēšanas ilgums, tievēšanas piemērotība, ūdens nozīme, uztura ieradumu maiņa, vakariņas, vielmaiņa un produktu kaloritāte.

Cilvēkus, kuri ir samazinājuši svaru, no tiem, kuri to nevar izdarīt, atšķir viena pavisam vienkārša lieta - slaidie ievēro «visiem labi zināmos ieteikumus», bet apaļie tikai cenšas atrast kaut ko super-jaunu un super-iedarbīgu. Apaļie tā vietā, lai uzmanīgi ieklausītos, ko tiem saka izglītoti un mērķi sasnieguši cilvēki, atbild, ka tur nekā jauna nav, to visi taču sen zina - tas ir garlaicīgi un vispār nevar nepalīdzēt.

izpildiet šo testu

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu