Obligātā riepu marķēšana sola ietaupīt degvielu un naudu (43)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

No rītdienas, 2012. gada 1.novembra, stājas spēkā ES regula par riepu marķēšanu. Uz jaunās uzlīmes ar skaidrām un viegli saprotamām piktogrammām būs attēlota informācija par trīs svarīgiem riepas parametriem (degvielas patēriņa efektivitāte, saķere uz slapjas ceļa virsmas un ārējais rites troksnis), kas palīdzēs patērētājiem, pērkot riepas, tās izvēlēties, pamatojoties uz pilnīgāku informāciju. Tāpat kā visiem zināmā sadzīves tehnikas energoefektivitātes marķējuma gadījumā preces veiktspēju klasificēs skalā no «G» (slikta) līdz «A» (vislabākā).

Tā kā riepas nosaka 20 līdz 30% no transportlīdzekļa kopējā degvielas patēriņa, izvēloties «A» klases riepu pēc tās degvielas patēriņa efektivitātes, gadā var ietaupīt 170-230 eiro par degvielu, salīdzinot ar visvājākās veiktspējas modeli. Ņemot vērā to, ka «A» klases riepas maksā dārgāk nekā «G» klases riepas (240-320 eiro par četru riepu komplektu), kritiskais punkts tiek sasniegts otrajā gadā pēc to iegādes, t. i., labu laiku pirms augstas kvalitātes riepu kalpošanas laika beigām.

Jaunā uzlīme palīdzēs taupīt enerģiju sektorā, kurā dominē tikai fosilā degviela un izplūst ļoti daudz CO2, autotransports kļūs videi draudzīgāks, mazinoties mūsu atkarībai no ievestās naftas. Patērētāji, kuriem ir informācija un kuri izvēlēsies labākas kvalitātes riepas, rosinās ražotājus uzlabot visus trīs riepu parametrus. Tādējādi palielināsies nozares konkurētspēja un tiks likti pamati ilgtspējīgam patēriņam un ražošanai.

Uzlīme ir līdzīga energoefektivitātes uzlīmēm, kuras jau lieto veļas un trauku mazgājamām mašīnām un ledusskapjiem. Jo labāka riepa (degvielas ietaupījums, drošība un ārējais troksnis), jo augstāka tās klase. Viszemākā ir sarkanā «G» klase. Zaļā «A» klase ir visaugstākā.

Izvēloties vislabākās («A») riepas, patērētājs var samazināt tēriņus par degvielu līdz 9%, salīdzinot ar tirgū pieejamajām viszemākās kvalitātes («G») riepām.

Ja jums ir vidusmēra vieglā automašīna, ar kuru nobraucat 25 000 km gadā (10 000 km pilsētā, 15 000 km ārpus pilsētas), degvielas izmaksās gadā varat ietaupīt 170-230 eiro. Tā kā vislabākās kvalitātes riepas maksā dārgāk (par 240-320 eiro vairāk), tīrais ietaupījums būs otrajā gadā: 100-140 eiro.

Ja jums ir liela vieglā automašīna, kas patērē 10 l/100 km, un jūs gadā nobraucat daudz (10 000 km pa pilsētu un 25 000 km pa ātrgaitas šosejām), jūs par degvielu ietaupāt vairāk: 450 eiro gadā. Vislabākās riepas maksā dārgāk, līdz ar to jūs ietaupīsiet 210-130 eiro jau pirmajā gadā.

Ja runa ir par furgonu, kādu izmanto transporta un piegādes firmas, un jūs nobraucat 40 000 km gadā (20 000 km pa pilsētu, 25 000 km ārpus pilsētas), par degvielu varat ietaupīt 290-360 eiro gadā. Pieskaitot 280-360 eiro papildu izmaksas par riepām, kritiskais punkts tiek sasniegts jau pirmajā gadā.

Vērts pieminēt, ka uzlīme nav kvalitātes zīme, tā neattiecas uz riepas vispārējās veiktspējas rādītājiem. Tā neaizstāj kvalitātes testus, ko veic specializētās laboratorijās, vai ražotāju un citu pušu (piem., auto asociāciju) sniegto informāciju, kur var būt izmantoti dažādi kvalitātes kritēriji. Tādā ziņā tā ir līdzīga veļas un trauku mazgājamo mašīnu energoefektivitātes uzlīmei, uz kuras ir norādīts, cik daudz elektrības mazgājamā mašīna vidēji izmanto gadā, taču uz tās nav norādītas īpašas papildu funkcijas, kādas varētu būt šai mazgājamai mašīnai.

No 2012. gada 1. novembra riepu ražotājiem un importētājiem būs pienākums visām riepām, kas ražotas pēc 2012. gada 1. jūlija, pievienot uzlīmes, citu marķējumu un tehniskos reklāmas materiālus. Izplatītājiem (piemēram, riepu dīleri, remontdarbnīcas, automašīnu mazumtirgotāji) ir pienākums darīt šo informāciju pieejamu tirdzniecības vietā skaidri redzamā veidā.

Šāds pienākums neattiecas uz riepām, kuras ražotas pirms 2012. gada 1. jūlija. Tas nozīmē, ka noteiktu laiku patērētāji veikalos atradīs gan riepas ar uzlīmēm, gan bez tām. Tas būs tādēļ, lai dotu ražotājiem laiku samazināt vecos krājumus un sagatavoties jaunajai uzlīmju kārtībai.

Līdz šim līdzīga pieredze jau 15 gadus ir bijusi ar sadzīves tehniku. ES riepu marķēšanas programma ir balstīta uz pašu ražotāju un importētāju sniegtajiem datiem. Tomēr dalībvalstīm jāpiemēro tirgus uzraudzības noteikumi, kuri ir spēkā attiecīgajā valstī. Tām ir pienākums uzraudzīt tirgu, tajā skaitā arī pārbaudīt atbilstību dažādiem riepu marķēšanas regulas nosacījumiem. Valsts iestādēm jāpārbauda arī atbilstība klasei, kas deklarēta uz riepas uzlīmes (attiecībā uz degvielas patēriņa efektivitāti, saķeri uz slapjas ceļa virsmas un ārējo rites troksni), un izmērīto vērtību atbilstība. Tāpat kā citām precēm, kontroli veiks tikai valsts iestādes, nevis neatkarīgas institūcijas.

Minimālās prasības attiecībā uz riepu parametriem, piemēram, rites pretestība, saķere uz slapjas ceļa virsmas un ārējais rites troksnis, ir noteiktas citā ES regulā par tipa apstiprināšanas prasībām attiecībā uz mehānisko transportlīdzekļu un to sastāvdaļu vispārējo drošību. Piemēram, riepas, kuras atbilst degvielas patēriņa efektivitātes «G» klasei, pēc 2014. gada 1. novembra vairs nevarēs laist tirgū. Līdz 2018. gada 1. novembrim šo pasākumu attiecinās arī uz «F» klases riepām.

Regula attiecas uz gandrīz visām četru riteņu transportlīdzekļu riepām (vieglās automašīnas, vieglās kravas automašīnas un pasažieru/preču pārvadāšanai paredzēti smagie transportlīdzekļi). Taču tā neattiecas uz atjaunotām riepām, profesionālām riepām apvidus transportlīdzekļiem, pagaidu lietošanas rezerves riepām, riepām ar radzēm, riepām, kas paredzētas vienīgi autosacīkstēm, riepām ātruma kategorijā līdz 80 km/h, riepām, kuras paredzēts uzmontēt tikai transportlīdzekļiem, kas pirmoreiz reģistrēti pirms 1990. gada 1. oktobra, un riepām, kuru nominālais loka diametrs nepārsniedz 254 mm vai ir lielāks par 635 mm.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu