Fotoradaru sāgas detaļas paturēs noslēpumā (82)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Reuters/Scanpix

Vācijas uzņēmums «Vitronic Gmbh» nav bijis pretimnākošs iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) aicinājumam un aizliedzis publiskot valstij piedāvāto fotoradaru pirkuma cenu.

Arī «V-Traffic» neuzskata, ka būtu publiskojams starp Valsts policiju (VP) un «V-Traffic» iepriekš noslēgtā un jau izbeigtā līguma saturs, aģentūru LETA informēja iekšlietu ministra padomniece Daiga Holma.

Kā ziņots, lai nodrošinātu maksimālu atklātību pret sabiedrību jautājumos, kas saistīti ar fotoradariem, Kozlovskis pagājušajā nedēļā «Vitronic Gmbh» nosūtīja aicinājumu atļaut publiskot Ministru kabinetam piedāvāto fotoradaru pirkuma cenu. Savukārt «V-Traffic» ministrs informēja par vēlmi publiskot starp VP un «V-Traffic» iepriekš noslēgtā un jau izbeigtā līguma saturu.

Šonedēļ IeM ir saņēmusi atbildi no abiem uzrunātajiem komersantiem. «Vitronic Gmbh» atbildē ministrijai norādījusi, ka valstij piedāvāto radaru pirkuma cenu atklāt nav iespējams, jo kompānija patlaban piedalās vairākos konkursos un cenas nosaukšana varētu ietekmēt šo konkursu rezultātu.

Savukārt «V-traffic» norādījusi, ka līguma satura atklāšana ir priekšlaicīga un darījuma interesēm neatbilstoša, it īpaši periodā, kad notiek starptautiskā auditora darbs pie piedāvājuma un projekta izvērtēšanas.

Kā pastāstīja Holma, runājot par vēlmi publiskot starp VP un «V-traffic» savulaik slēgtā līguma saturu, komersants, būdams viens no līguma slēdzēju pusēm, pašlaik nesaskata argumentētu pamatojumu līguma publiskošanai un iebilst pret to. Vēstulē ministrijai «V-traffic» norādījusi, ka kopīgi šo jautājumu varētu izvērtēt vēlāk.

«Ņemot vērā negatīvo sadarbības pieredzi un sabiedrības neviennozīmīgo attieksmi pret radaru ieviešanas procesu, ministrs tomēr uzskata, ka atklātība tieši šajā brīdī ir būtiska, lai novērstu jebkādas šaubas, ka valstij «radaru jautājumā» tiks piedāvāts labākais iespējamais risinājums,» piebilda Holma.

Kā ziņots, sabiedrība par atklātību «Delna» («Delna») pagājušajā nedēļā publiski paziņoja, ka ir sākusi gatavot pietikumu Satversmes tiesai (ST) un sūdzību Eiropas Komisijai (EK) saistībā ar tā dēvēto fotoradaru sāgu.

Iestādēm tiks lūgts vērtēt Ministru kabineta lēmumu «nepamatoti izvairīties no atklātības un godīgas konkurences, atļaujot nepiemērot Publisko iepirkumu likumu IeM plānotajai fotoradaru iegādei no uzņēmuma «Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH»», aģentūru LETA informēja «Delnas» direktors Kristaps Petermanis.

Kā uzskata «Delna», lai arī IeM apgalvo, ka jautājums par radaru pirkšanu bez konkursa vēl nav pieņemts, faktiski valdība jau ir devusi atļauju konkursu nerīkot.

«Delnas» vērtējumā, Ministru kabineta lēmums ir prettiesisks. «Plānotais fotoradaru iepirkums ir tikai jaunākais piemērs ilglaicīgai un sistemātiskai Ministru kabineta praksei bez pamatojuma nepiemērot Publisko iepirkumu likumu, kad tas kādam nav ērti. Uzskatām, ka valdība arī neapzinās šādu lēmumu sekas ekonomikai, kā arī sabiedrības un uzņēmēju uzticībai valsts pārvaldei un politiķiem ilgtermiņā,» aģentūrai LETA norādīja Petermanis.

Pieteikuma gatavošanā ST un sūdzības rakstīšanā EK bezmaksas juridisko palīdzību «Delnai» sniedz zvērinātu advokātu birojs «Sorainen».

Kā ziņots, 25.septembrī valdība uzdeva IeM divu mēnešu laikā izvērtēt iespēju atpirkt no Vācijas ražotāja «Vitronic GmbH» ne vairāk kā 57 radarus, kas jau ir uzstādīti uz Latvijas ceļiem. Vienlaikus Ministru kabinets atļāva nepiemērot Publisko iepirkumu likumu, ja IeM izlems iegādāties fotoradarus no Vācijas uzņēmuma.

«Balstoties uz šo pašu Ministru kabineta lēmumu, bez Publiskā iepirkuma likuma piemērošanas jau ir noslēgts līgums ar līdzšinējo fotoradaru sistēmas ieviesēju «V-Traffic» un tam tiks maksāts par fotoradaru darbību uz Latvijas ceļiem līdz 2012.gada beigām. Arī auditorkompānija «Pricewaterhouse Coopers» izvēlēta bez atbilstošas publiskā iepirkuma procedūras,» sašutusi «Delna».

Komentāri (82)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu