Islandē plosās orkāns; cietuši vismaz 50 cilvēki (42)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Līdz piektdienas vakaram Islandē mediķu palīdzība bija nepieciešama aptuveni 50 cilvēkiem, kuri guvuši ievainojumus stiprā vējā, kas sasniedza otrās kategorijas orkāna spēku, vēsta vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Izplatītākās traumas bija sasitumi un lauzti kauli pēc tam, kad vējš cilvēkus pacēlis gaisā, vēlis pa ielām un triecis pret ēkām, kā arī galvas traumas un grieztas brūces no lidojošiem priekšmetiem. Tāpat traumas gūtas, kad vējš no autoceļiem nopūtis un apgāzis automašīnas.

Glābēji līdz piektdienas vakaram bija devušies aptuveni 500 izsaukumos, 380 glābšanas darbi veikti galvaspilsētā Reikjavīkā. Vējš vairākām ēkām norāvis jumtu vai fasādi, savukārt lidojoši priekšmeti, tostarp akmeņi, izsituši daudzus logus. Vējā lidojuši atkritumu konteineri un pat atsevišķas nelielas ēkas, tostarp kāds veikaliņš tika uzpūsts uz šosejas.

Daudzviet valstī, it īpaši Islandes ziemeļos, orkānu pavadīja spēcīga snigšana, sniega kupenas bloķēja daudzus ceļus un iesprostoja automašīnas. Problēmas sagādāja arī vairāki lieli ugunsgrēki un elektrolīniju bojājumi.

Piektdien Reikjavīkā vēja ātrums brāzmās sasniedza 33 metrus sekundē, bet netālu uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas tika reģistrētas brāzmas līdz 58 metriem sekundē. Stiprākās vēja brāzmas - līdz 71 metram sekundē - reģistrētas naktī uz piektdienu valsts austrumu piekrastē.

Lielākais vēja ātrums, kāds jebkad reģistrēts Islandē, ir 74 metri sekundē 1995.gada 16.janvārī.

Sestdien vēja spēks Islandē mazinās, no rīta vietām gan vēl reģistrētas brāzmas virs 40 metriem sekundē.

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu