Valmierā top aktrises Svetlanas Bless jubilejas izrāde «Mātes un meitas» (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Matīss Markovskis

15. novembrī VDT Mazajā zālē notiks pirmizrāde Aleksandra Mardaņa lugai «Mātes un meitas», ko par godu Svetlanas Bless 70 gadu jubilejai iestudē režisore Inese Mičule. Pie izrādes kā padomdevējs sākumā strādāja arī režisors Oļģerts Kroders.  «Mātes un meitas» ir dialogs starp divām sievietēm, kas cenšas radīt īstas ģimenes ilūziju, bet sastopas ar neparedzētiem liktenīgiem šķēršļiem. Svetlanas Bless partnere ir aktrise, viņas meita Ieva Puķe. Izrādes telpas un kostīmu autores – Inga Bermaka un Agnese Stabiņa.

Luga «Mātes un meitas» ir savdabīgs psiholoģiskais detektīvs. Valentīna (Svetlana Bless) sadursmē sabojājusi auto, kas pieder mafijas bosam. Lai samaksātu parādu, viņai nākas ķerties pie visai neierasta darba, kurā iesaistās arī Katrīna (Ieva Puķe). Notikumu un sarunu katalizators ir arī kāda trešā persona, kas tā arī neparādās uz skatuves.

«Izrāde sāksies brīdī, kad abas aktrises pārtop savās varonēs,» stāsta režisore Inese Mičule, kurai šis iestudējums ir debija Valmieras teātrī. «Svetlana Bless ir aktrise, kas kļuvusi par leģendu, un pati šo leģendu arī ir radījusi. Arī luga ir viņas izvēle. Man gribējās, lai skatītāji aiz lugas tēla ieraudzītu pašu cilvēku, aktrisi. Viņas attieksmi pret mākslu, dzīvi un ģimeni diemžēl nav iespējams parādīt viena tēla ietvaros, taču šīs profesionālās aktrises cilvēciskais kodols tikai apstiprina mūžīgo patiesību, ka dzīve nav teātris un teātris nav dzīve. Es apbrīnoju, kā aktrise spēj ieiet tēlā, dzīvot tajā un iziet no lomas, neko nezaudējot no savas personības vēriena un dziļuma. Ļoti svarīgi, ka Svetlanas Bless partnere patiešām ir viņas meita Ieva Puķe. Protams, mēģinājumu laikā es cenšos panākt, lai viņas justos tikai kā skatuves partneres, bet viegli tas nav!»

Izrāde būs veltījums arī Oļģertam Kroderam, kurš strādāja pie iestudējuma kopā ar Inesi Mičuli. «Lai arī gāju pie viņa tikai vakaros, bija drošības sajūta. Viņš bija līdz pēdējam izanalizējis lugu, situācijas, absolūti precīzi noraksturoja man abu aktrišu skolas un darba paņēmienu atšķirības un brīdināja arī par grūtībām. Viss piepildījās! Jo Kroders patiešām pazina un mīlēja aktierus,» saka režisore.

Lugas autors Aleksandrs Mardaņs šobrīd ir Krievijā un citviet populārs dramaturgs. Viņš ir odesietis, kas nozīmē krietni vairāk par ģeogrāfisko piederību – tā ir pasaules izjūta, gluži īpatnēja valoda, neatdarināms slengs, kas savukārt balstīts tikpat savdabīgā, diezgan skarbā humorā. Tas viss raksturīgs Aleksandra Mardaņa dramaturģijai, arī 2007. gadā publicētajai lugai «Mātes un meitas» („Дочки-матери»). Kopumā dramaturga lugas iestudētas vairāk nekā 120 reizes gandrīz 70 dažādos teātros 13 valstīs (arī Latvijā – Daugavpils teātrī). Viņam iznākušas četras dramaturģijas un prozas grāmatas, Mardaņs ir daudzu Krievijas, Ukrainas un citvalstu teātra prēmiju laureāts. Pēc lugas «Mātes un meitas» motīviem 2008. gadā tapusi filma «Vareņiki ar ķiršiem». «Mātes un meitas» būs pirmais Aleksandra Mardaņa lugu iestudējums latviešu valodā.

  • Izrādes arī 16. un 30. novembrī plkst. 18.30, 17. novembrī plkst. 13.00.
  • Biļetes rezervēt un iegādāties var Valmieras teātra kasē (tālrunis 64207335), kā arī visās «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā: «bilesuparadize.lv».
Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu