Sinoptiķi prognozē, kad gaidāms noturīgs sals (26)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Itartass/Scanpix

Patlaban laika prognozes liecina, ka stabilāka sala ienākšana Latvijā gaidāma vien novembra pēdējās dienās, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi.

Jau nākamnedēļ būs novembra vidus, saskaņā ar klimatiskajiem datiem šajā nedēļā Vidzemes centrālajā un austrumu daļā jau diennakts vidējā gaisa temperatūra bieži vien pazeminās zem nulles, līdz ar to iestājas ziema.

Kurzemē, jo sevišķi jūras piekrastē, vidējā gaisa temperatūra zem nulles noslīd tikai decembra vidū.

Šogad ziemas ienākšana saskaņā ar normu neuzrādās, vismaz Vidzemē tas noteikti notiks vēlāk nekā ierasts, jo nākamnedēļ, valdot dienvidu vai rietumu puses vējiem, gaidāms samērā silts laiks, kad gaisa temperatūra būs par četriem līdz pieciem grādiem virs normas.

Savukārt rīt, 10.novembrī, tiek svinēti Mārtiņi, kad saskaņā ar seniem latviešu ticējumiem ir iespējams prognozēt ziemu.

Ja Mārtiņa diena ir jauka un skaidra, tad ziemā būs liels sals, ja Mārtiņdiena miglaina, tad ziema būs silta. Ja Mārtiņa dienā salst, tad ap Ziemassvētkiem būs silts laiks, vai ja Mārtiņos zosis pa ledu iet - Ziemassvētkos tās peldēs pa ūdeni.

Tāpat ticējumos vēstīts, ja Mārtiņi ir skaidri, tad ziemā būs sali, bet kopumā sagaidāms labs gads. Ja ap Mārtiņiem ir skaidras mēness naktis, tad būs skaidrs siena laiks.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu