Vecāku organizācija: Ieguvējas no 50% NĪN atlaides būs turīgās ģimenes (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/LETA

Atbalsts daudzbērnu ģimenēm ir apsveicams, tomēr, visticamāk, lielākās ieguvējas no 50% nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides būs turīgākās ģimenes ar vērtīgākiem īpašumiem, šādu viedokli pauž vecāku iniciatīvas grupa «Nauda seko bērnam».

Iniciatīvas grupas pārstāve Kristiāna Kalniņa aģentūrai LETA sacīja, ka šaubās par kopējo Latvijas daudzbērnu ģimeņu ieguvumu no šāda atvieglojuma. «Ne visām daudzbērnu ģimenēm pieder īpašumi, turklāt, ja arī pieder, lielākās ieguvējas, visticamāk, būs turīgās ģimenes,» uzskata Kalniņa.

Tikmēr Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa aicināja piedāvāto atvieglojumu skatīt kontekstā ar citiem pasākumiem, kas paredzēti, lai atvieglotu dzīvi daudzbērnu ģimenēm. Piemēram, neapliekamā minimuma palielināšana par apgādājamo no 70 uz 80 latiem vai 80% autotransporta nodokļa atlaide daudzbērnu ģimenēm.

Līviņa arī atklāja, ka nākotnē LM plāno atgriezties arī pie diskusijas par NĪN atlaidi ne vien īpašumā esošiem mājokļiem, bet arī īrētajiem mājokļiem.

Patlaban Latvijā ir aptuveni 33 878 daudzbērnu ģimenes - 23 193 ģimenes ar trīs bērniem, 6279 ar četriem bērniem, 1859 ar pieciem un 2547 ģimenes ar sešiem un vairāk bērniem, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) dati.

Kā ziņots, 5.novembrī valdība atbalstīja priekšlikumu grozījumiem NĪN likumā, kas paredz jau no 2013.gada janvāra piemērot 50% NĪN atlaidi daudzbērnu ģimenēm. Iepriekš atvieglojumu bija paredzēts piemērot no 2014.gada janvāra.

Paredzēts, ka NĪN atlaide daudzbērnu ģimenēm nevarēs pārsniegt 120 latus gadā. Tādējādi daudzbērnu ģimenes locekļiem - nodokļa maksātājiem, kuru nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības un nodokļa likmes reizinājumu summa (ēku daļas un zemes daļas) pārsniegs 240 latus, - tiks piemērota nodokļa atlaide 120 latu apmērā neatkarīgi no pārsnieguma apmēra. Savukārt maksātājiem, kuru nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības un nodokļa likmes reizinājumu summa (ēku daļas un zemes daļas) būs no 10 līdz 240 latiem, nodokļa atlaide būs 50% no summas.

Grozījumi vēl jāpieņem Saeimā.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu