Par gada labāko izrādi atzīts Hermaņa iestudējums «Oblomovs» (54)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Karaliskā apbalvošanas ceremonijā 23. novembra vakarā Latvijas Nacionālajā teātrī noskaidroti 2011./2012.gada teātra sezonas «Spēlmaņu nakts» balvas ieguvēji, kur žūrija par gada labāko dramatiskā teātra izrādi atzinusi režisora Alvja Hermaņa iestudēto uzvedumu «Oblomovs» Jaunajā Rīgas teātrī, kas tapis pēc Ivana Gončarova romāna motīviem.

Dzīvs zirgs uz skatuves un citi «Spēlmaņu nakts» brīnumi fotomirkļos

  • «Gada labākā dramatiskā teātra izrāde» -režisora Alvja Hermaņa iestudētais uzvedums «Oblomovs» Jaunajā Rīgas teātrī,
  • «Gada režisors» - par Jaunajā Rīgas teātrī iestudētajām izrādēm «Oblomovs» un «Oņegins. Komentāri» - režisors Alvis Hermanis.
  • «Gada aktrise» - par Alīdes Trū lomu Jaunā Rīgas teātra izrādē «Muša» - aktrise Elita Kļaviņa,
  • «Gada aktieris» -Jaunā Rīgas teātra aktieris Ģirts Krūmiņš par Oblomova lomu izrādē «Oblomovs» un Kempa lomu izrādē «Vigīlija. Sapnis par nomodu» Jaunajā Rīgas teātrī.
  • Par «Gada izrādi bērniem vai jauniešiem» kļuvis iestudējums «Dzejtaurenis», kas tapis, iedvesmojoties no Aivara Neibarta dzejoļu krājuma «Taureņkaraļvalstība», režisora Vara Klausītāja vadībā Rīgas Mākslas telpā.
  • Nominācijā «Gada muzikālā izrāde» 2011./2012.gada teātra sezonas «Spēlmaņu nakts» balvu ieguvis Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas mūzikls «Pūt, vējiņi!», kas pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem režisora Dž.Dž.Džilindžera režijā tapis Liepājas teātrī.
  • Balvu kā «Gada latviešu autora darba iestudējums» ieguvusi izrāde «Leģionāri», kuras autori ir Karls Alms no Somijas, Ieva Kauliņa, Kārlis Krūmiņš un Valters Sīlis. Izrādes režisors ir Sīlis, un tā izrādīta Ģertrūdes ielas teātrī.
  • «Gada aktrise otrā plāna lomā» - Lidija Pupure par Greisas lomu izrādē «Vigīlija. Sapnis par nomodu» Jaunajā Rīgas teātrī,
  • «Gada aktieris otrā plāna lomā» - Vilis Daudziņš par Zahara lomu izrādē «Oblomovs» Jaunajā Rīgas teātrī.
  • «Gada debija skatuves mākslā» - godināts aktieris Daumants Kalniņš par atveidoto Kvazimodo izrādē «Parīzes Dievmātes katedrāle» Latvijas Nacionālajā teātrī.
  • «Gada jaunais skatuves mākslinieks» ieguvis Sandis Pēcis par Roberta Lokampa lomu izrādē «Trīs draugi» Liepājas teātrī,
  • «Gada jaunā skatuves māksliniece» ieguvusi aktrise Inese Pudža par Katrīnas atveidošanu izrādē «Pērnvasar negaidot» Latvijas Nacionālajā teātrī un Jūlijas jaunkundzi izrādē «Jūlijas jaunkundze» Valmieras drāmas teātrī.
  • Nominācijā «Gada scenogrāfs» uzvaras laurus plūcis krievu teātra un kino režisors Kirils Serebreņņikovs par izrādi «Voiceks» Latvijas Nacionālajā teātrī.
  • Balvu kā «Gada kostīmu māksliniece» saņēmusi Anna Heinrihsone par darinātajiem tērpiem izrādē «Ideāls zaglis» un «Sudraba slidas» Latvijas Nacionālajā teātrī un «Tas īstais, tā īstā» Dailes teātrī.
  • Par »Gada kustību mākslinieku» atzīta Inga Krasovska par darbu mūziklā «Pūt, vējiņi!» Liepājas teātrī.
  • Nominācijā «Gada mūzikas autors dramatiskajā izrādē» balvu ieguvis Jēkabs Nīmanis par paveikto darbu izrādē «Voiceks» Latvijas Nacionālajā teātrī.
  • Balvu nominācijā «Gada sasniegums baleta mākslā» ieguvis Aleksejs Avečkins par izdejoto Solora lomu baletā «Bajadēra» un Vīrieša lomu baletā «Erda» Latvijas Nacionālajā operā.
  • Pirmo reizi «Spēlmaņu nakts» vēsturē balvu nominācijā «Gada sasniegums laikmetīgajā dejā» ieguvusi izrāde «Ursus maritimus», kuras autori ir Olgas Žitluhinas dejas kompānija.
  • Teātra balvas «Spēlmaņu nakts» 2011./2012.gada sezonas laureāti «Par mūža ieguldījumu» ir teātra režisors un pedagogs Felikss Deičs, kā arī scenogrāfs Gunārs Zemgals.
  • 2011./2012.gada sezonas žūrijas specbalva šoreiz tikusi komponistam Kārlim Lācim par muzikālo partitūru izrādei «Pūt, vējiņi!».

Šovakar Latvijas Nacionālajā teātrī pirmo reizi tika godināts arī izcilākais sezonas teātra dramaturgs. Lai veicinātu Latvijas dramaturgu profesionalitāti, kā arī jaunas, mūsdienīgas nacionālās dramaturģijas rašanos, Latvijas Dramaturgu ģilde pirmo reizi nolēmusi motivēt sezonas labāko dramaturgu, piešķirot nacionālo dramaturģijas balvu «Pazudušais dēls».

  • Par labāko latviešu autora darbu, kas iestudēts Latvijas teātros 2011./ 2012.gada sezonā, atzīta Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Gals. Izrāde».

Pateicoties Rīgas domes atbalstam, arī teātra skatītājiem bija iespēja noteikt favorītus trīs «Spēlmaņu nakts nominācijās» - «Gada dramatiskā teātra izrāde», «Gada aktieris» un «Gada aktrise».

Skatītāju balsojumā:

  • par nominācijas «Gada dramatiskā teātra izrāde» ieguvēju atzīta izrāde «Oblomovs» Jaunajā Rīgas teātrī,
  • skatītāju balsojumā par nominācijas «Gada aktieris» ieguvēju kļuvis Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš,
  • bet «Gada aktrises» gods skatītāju balsojumā ticis Valmieras drāmas teātra aktrisei Ievai Puķei.

Teātra gada balva «Spēlmaņu nakts» tradicionāli tiek pasniegta latviešu teātra režisora un Dailes teātra dibinātāja Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā 23.novembrī.

Šogad «Spēlmaņu nakts» balva kopumā tika pasniegta 18 nominācijās un pirmo reizi tika izvērtēts arī gada sasniegums laikmetīgajā dejā. Tāpat nomināciju sarakstu pirmo reizi papildināja balva «Pazudušais dēls».

Jauniestudējumu skates žūrijas komisijas sastāvā darbojās un laureātus izvirzīja teātra kritiķis Normunds Akots, Latvijas Televīzijas raidījuma «100 g kultūras» vadītājs un «Neatkarīgās Rīta Avīzes» Kultūras nodaļas redaktors Arno Jundze, teātra kritiķe Maija Treile, televīzijas režisore Virdžīnija Lejiņa, dejas kritiķe Inta Balode, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, televīzijas režisore un teātra kritiķe Linda Ģībiete, teātra un kino kritiķis Toms Treibergs un teātra zinātniece Maija Svarinska.

Šoreiz «Spēlmaņu nakts» apbalvošanas ceremonijas režisors bija Kārlis Krūmiņš, scenārija autors - Artūrs Dīcis, scenogrāfs - Uģis Bērziņš, producente - Dana Čerņecova.

Komentāri (54)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu