Adventā iespējas lūgšanai, gavēnim un žēlsirdības darbiem (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

«Pielūgsmes vakars ar dziesmām no Tezē», Adventa konferences, pārdomu laiks kopā ar Svētā Krēsla Nunciatūras padomnieku, Adventes vainagu izstāde, «Caritas Latvija» labdarības akcija, Ziemassvētku tirdziņš – šie un citi pasākumi šogad tiek piedāvāti katoļu Baznīcā Latvijā Adventa laikam, kas sāksies ar 1. decembra vakara dievkalpojumiem un vesperēm. 2. decembris būs pirmā Adventa svētdiena, portālu «Apollo» informēja Latvijas Romas Katolu Baznicas Informacijas centrs.

Advents (no latīņu val. - «nākšana») – četru nedēļu periods – ilgst līdz 24. decembra vakaram. Advents simbolizē cilvēces ilgas pēc Kristus otrreizējās atnākšanas un ir laiks, kurā ticīgie sagatavojas Kristus dzimšanas svētkiem, kad Dievs tā pasauli mīlēdams, «deva savu vienpiedzimušo Dēlu, lai ikviens, kas Viņam tic, nepazustu, bet tam būtu mūžīgā dzīvība» (Jāņa evaņģēlijs 3:16). Lai labi izdzīvotu Adventa laiku, Katoliskā Baznīca ticīgos aicina atvēlēt laiku lūgšanai, gavēnim un žēlsirdības darbiem. Tāpat aicina piedalīties rekolekcijās – garīgās sakopošanās pasākumos, pieiet pie grēksūdzes, izlīgt ar Dievu un līdzcilvēkiem.

Kopīgi sagaidīt Adventa sākumu aicina māsas kalpones: 1. decembrī viņu klosterī Rīgā, Enkura ielā 9 notiks pielūgsmes vakars «Dievs paceļ pagurušās sirdis», ko vadīs priesteris Andris Kravalis un dziedātājs Jānis Kurševs. Pasākums noritēs Tezē lūgšanas un dziesmu (no)skaņās. Vakara iesākumā pl. 17.00 paredzēta dziedātāja Jāņa Kurševa vadītā Tezē dziedājumu meistardarbnīcā «No dziedāšanas līdz Evaņģēlijam», pl. 18.30 – kopīga tējas dzeršana un sirsnīgas sarunas, pl. 19.00 – pielūgsmes laiks klostera kapelā sveču gaismā un pl. 20.30 – Svētā Mise, kas ievadīs Adventu un ko svinēs priesteris Andris Kravalis. «Nāc un piedzīvo Tezē skaistumu tepat Rīgā!» aicinot uz pasākumu, saka māsas kalpones.

Uz Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcu, Pils ielā 5, līdz 2. decembrim ikviens var atnest pašdarinātu vai iegādātu Adventes vainagu un pēc dievkalpojuma nodot to draudzes garīdzniekiem. No atnestajiem Adventes vainagiem tiks veidota izstāde, un par tīkamāko vainagu varēs arī nobalsot. Sākot ar Adventa pirmo svētdienu – 2. decembri, – Adventa vainagus par ziedojumiem varēs iegādāties, un iegūtie līdzekļi tiks izmantoti dāvanām trūcīgajiem draudzes locekļiem.

7. - 9. decembrī Dzintaros, Saules ielā 9 notiks «Klusuma rekolekcijas», kas ir garīgās sakopošanās laiks klusumā. Nedēļas nogalē būs iespēja pavadīt laiku pārdomās un lūgšanās, baudot tikai maizi un tēju. Rekolekcijas organizē Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles draudze, un tās vadīs priesteris Modris Lācis.

Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā, Klostera ielā 2, 13., 14. un 15. decembrī pl. 18.00 ikviens ir aicināts uz garīgās sakopošanās laiku – rekolekcijām «Vai Tu esi tas, kuram jānāk, vai mums jāgaida cits?» (Lk 7, 19). Rekolekcijas organizē kustība «Pro Sanctitate», un tās vadīs Svētā Krēsla Nunciatūras padomnieks mons. Džovanni Gaspari (Giovanni Gaspari), Dr.theol.

Adventa un Ziemassvētku laikā Rīgas Vissvētās Trīsvienības katoļu draudze piedāvā trīs konferences, kuras būs veltītas pāvesta Benedikta XVI pasludinātajam Ticības gadam. Konference: «Ticība» paredzēta 15. decembrī, pl. 10.00, konference «Cerība» – 22. decembrī, pl. 10.00, un konference «Mīlestība» – 29. decembrī, pl. 10.00. Konferences notiks Rīgas Vissvētās Trīsvienības katoļu baznīcas (A. Deglava iela 63a) lielajā zālē, un tās vadīs draudzes prāvests, priesteris Edgars Cakuls.

Labdarības organizācija «Caritas Latvija» un Latvijas Romas Katoliskās Baznīcas Cietuma kapelānu dienests Adventa laikā aicina ziedot Ziemassvētku dāvanas ieslodzītajiem. Par dāvanu var kļūt papīrs, rakstāmlietas, aploksnes, pastmarkas, Ziemassvētku atklātnītes, laba garīgā vai klasiskā literatūra latviešu vai krievu valodās, ģitāras stīgas, mūzikas instrumenti, mākslinieku piederumi, higiēnas preces u.c. Ziedojumus var nodot «Caritas Latvija» birojā Rīgā, Katoļu ielā 14.

«Caritas Latvija» un Sv. Lūkas darbnīca aicina ikvienu, kurš kaut ko meistaro - ada, tamborē, glezno, zīmē, līmē vai kā citādi veido, ar saviem darinājumiem piedalīties Ziemassvētku tirdziņā, kas notiks 23. decembrī Klostera ielā 4. Pieteikt dalību tirdziņā var līdz 16. decembrim pa tālr. + 371 29552102 vai e-pastu caritaslatvia@gmail.com. Daļa no ienākumiem par pārdotajiem darinājumiem tiks novirzīti labdarībai.

Katoļu baznīcās Adventa laikā notiks arī Rorātmises Dievmātes godam. Tās tiek svinētas agri no rīta sveču gaismā, simboliski parādot tumsu, kāda valdīja pasaulē pirms Kristus dzimšanas. Dziedot himnu «Gods Dievam augstumos», kuru dziedāja eņģeļi tad, kad piedzima Kristus, baznīcā tiek iedegts apgaismojums, izrādot prieku par pasaules pestīšanu.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu