«Hollywood Reporter» slavē Oksanenas romāna «Attīrīšanās» ekranizāciju (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Somijas šā gada pretendente uz «Oskara» balvu - Sofi Oksanenas romāna «Attīrīšanās» ekranizācija - izpelnījusies cildinošu recenziju vienā no ietekmīgākajiem un populārākajiem ASV kino un izklaides izdevumiem «Hollywood Reporter», kur filma nodēvēta par «elegantu, literāri tēlainu trilleri».

Režisora Anti Jokinena filma «Attīrīšanās» (oriģinālā - «Puhdistus»), kuras darbība noris Igaunijā, ir «aizraujošs un noslīpēts mūsdienu trillera un vēsturiskas melodrāmas hibrīds», sestdien izdevumā raksta «Hollywood Reporter» kritiķis Stīvens Daltons.

«Apvienojot «Doktora Živago» romantisko plūdumu ar seksuāli uzlādētu vardarbību un grāvējtrillera «Meitene ar pūķa tetovējumu» feministiskās atriebes elementiem, somu režisora Jokinena greznajai ekrāna adaptācijai ārzemju tirgos ir liels daudzlīmeņu pievilcības potenciāls, it īpaši jau tad, ja filma iekļūs «Oskaru» īsajā sarakstā,» norāda kritiķis.

Daltons gan arī piemin, ka filmā tās antivaroņu brutalitāte ir atainota bez aplinkiem, un norāda, ka lenta «nav priekš pārlieku jūtīgajiem».

«Ja «Attīrīšanās» izklausās pēc izteikti drūmas pieredzes - tā tas nav,» mierina Daltons. «Pirmkārt, tas izskatās skaisti, operatoram Rauno Ronkainenam gleznojot Igaunijas laukus kā pastorālu paradīzi ar Saules izgaismotiem mežiem un piesnigušiem pasaku ciematiem, kas visi tiek mākslinieciski ierāmēti greznos, izplūduša fokusa kadros.»

«Tiešām, attēls dažkārt ir pat pārāk estetizēts - masu nāvessodu, spīdzināšanu un izvarošanas skatiem nevajadzētu izskatīties tik glīti,» aizrāda kritiķis.

«Aizraujošā dubultā sižeta līnija ne mirkli neatslābst un [aktieru] sniegums ir izcils, it īpaši jau Lauras Birnas - viņas sāpju pilnais drūmais skatiens, kas aiz ārējās pakļaušanās atklāj iekšējo nemieru,» norāda Daltons.

Birna filmā atveido vienu no kinodarba galvenajām varonēm Alīdi tās jaunībā, kad viņa pēckara gados no padomju režīma slēpj savu svaini Hansu.

«Vairums Otrā pasaules kara filmu, protams, ataino nacistus kā ļaunuma virsotni, bet šie padomju bendes ir vienlīdz velnišķīgi,» par «Attīrīšanās» negatīvajiem tēliem raksta Daltons.

Filma «savā būtībā ir izcila gotiska melodrāma, bet tā šķiet pietiekami patiesa, lai radītu īstu emocionālu aizkustinājumu» rezumē «Hollywood Reporter» kritiķis.

Filmas pirmizrāde Somijā un Igaunijā notika 7.septembrī.

Oksanenas romāns ir tulkots 38 valodās. Latviski romānu tulkojusi Maima Grīnberga, un pērn to izdeva apgāds «Jumava».

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu