Katru mēnesi divas meitenes no Latvijas ierodas Īrijā slēgt fiktīvas laulības (62)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Katru mēnesi aptuveni divas meitenes no Latvijas ierodas Īrijā ar mērķi slēgt fiktīvas laulības, vēsta laikraksts «Irish Sun».

Daudzas no meitenēm, kas stājas fiktīvā laulībā, ir tikko sasniegušas pilngadību, vēsta «Baltic Ireland».

Meitenēm par precībām, pārsvarā ar vīriešiem no Pakistānas, tiek solīti 3500 eiro, tomēr vairumā gadījumu šāda naudas summa netiek izmaksāta.

Fiktīvo laulību organizētāji no līgavaiņiem par kāzām ar Eiropas Savienības (ES) pilsonēm, kas dot tiesības iegūt uzturēšanās atļauju, prasa samaksu ap 1500 eiro.

Īrijas policijas Nacionālais imigrācijas dienests 2009.gadā sāka operāciju «Charity» ar mērķi atklāt noziedzniekus, kas organizē fiktīvās laulības. Pēdējos gados Īrijas policija identificējusi aptuveni 300 laulības, kas tiek uzskatītas par fiktīvām. Tās saistītas ar noziedzīgiem grupējumiem no Brazīlijas, Nigērijas un arī Polijas.

Kā apgalvo laikraksts «Irish Sun», lielākā daļa sieviešu, kas ierodas Īrijā slēgt fiktīvās laulības, ir no Latvijas. Pēc laikraksta teiktā, «mājās viņas nopelna ļoti maz un nauda, ko saņem šeit, ir kā vesela bagātība. Cilvēkiem, kas organizē šīs precības, ir vienalga, kas notiek ar sievietēm, viņus interesē tikai peļņa. Fiktīvās laulības katru mēnesi notiek dažādās pilsētās visā Īrijā».

Pagājušajā mēnesī Īrijas likumsargi deportējuši vairākus Pakistānas pilsoņus, kas tiek turēti aizdomās par fiktīvo laulību organizēšanu. Vairākus pārus Īrijas policija ir apcietinājusi kāzu ceremoniju laikā.

Daudzi likumpārkāpēji, kas organizē fiktīvās laulības, ir saistīti ar cilvēktirdzniecību, vēsta laikraksts.

Kā jau LETA iepriekš ziņoja, pēdējos gados Īrijā un Lielbritānijā pieaudzis gadījumu skaits, kad laulībā stājas Austrumeiropas sievietes ar vīriešiem no Āzijas vai Āfrikas, lai tie iegūtu uzturēšanās atļauju Eiropas Savienībā.

Visbiežāk fiktīvās laulības slēdz pakistānieši ar partnerēm no Baltijas valstīm, liecina Imigrācijas departamenta dati.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos iesniegti 76 pieteikumi no Pakistānas pilsoņiem, kas apprecējušies ar Latvijas pilsonēm, salīdzinot ar 114 šādiem pieteikumiem visa 2011.gada laikā.

Kopumā uzturēšanās atļauju pieteikumu skaits, pamatojoties uz precībām ar ES pilsoni, samazinājās no 1939 gadījumiem 2010.gadā līdz 1617 pagājušajā gadā. Bet šogad no janvāra līdz jūnijam to skaits atkal pieauga līdz 960.

Pagājušajā gadā trešdaļa no 1617 uzturēšanās atļauju pretendentiem bija precējušies ar Latvijas vai Lietuvas pilsoni.

Komentāri (62)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu