Itālieši Viļņā uzņem «Annu Kareņinu» un plāno darbu turpināt Rundālē (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Viļņas dzelzceļa stacija decembra sākumā uz vairākām dienām pārtapusi par XIX gadsimta otrās puses staciju Sanktpēterburgā - Itālijas kinokompānija «Lux Vide» tur uzņem filmu «Anna Kareņina» pēc Ļeva Tolstoja romāna motīviem. Pēc tam uzņemšanas grupa vairākas dienas plāno strādāt arī Latvijā, Rundālē, vēsta «Diena.lt».

Kinoļaudis Viļņas stacijā rosījušies jau pāris nedēļu, gatavojot dekorācijas, veidojot senatnīgus perona lukturus, pēc mākslinieka skicēm piešķirot vēsturisku izskatu mūslaiku vilciena vagoniem. Īpaši filmēšanas vajadzībām iznomāta arī veca lokomotīve. Filmēt paredzēts arī galvaspilsētas Luķišķu laukumā, Verķu pilī, Aleksandra Puškina literatūras muzejā, Sv.Nikolaja pareizticīgo baznīcā, Lietuvas Nacionālajā filharmonijā un Viļņas gleznu galerijā.

Divdaļīgā lente tiek veidota Itālijas televīzijai angļu valodā, un tās pirmizrāde paredzēta nākamajā rudenī. Galveno lomu tajā atveido itāliešu aktrise Vitoria Pučīni. Filmā piedalās arī tādi pazīstami aktieri kā Anhela Molina, Santjago Kabrera, Makss fon Tūns.

Filmas režisors kanādietis Kristians Digē atzinis, ka ziemīgais laiks viņa komandai ir īsti pa prātam un palīdz radīt ticamu Krievijas noskaņu. Ļoti atzinīgi viņš vērtējis lietuviešu profesionālo atbalstu. Tomēr, kā norāda izdevums, ārvalstu producentus Lietuvā nereti piesaista pat ne tik daudz klimats, ainava vai arhitektūra, bet izdevīgie finansiālie noteikumi.

Viļņas kinobiroja direktore Jūrate Pazikaite stāsta, ka itālieši sākotnēji gribējuši filmas galvenās ainas uzņemt Maskavā vai Sanktpēterburgā, tomēr galu galā tieši izdevīgā piedāvājuma dēļ izraudzījušies Viļņu.

«Ārvalstu kinoproducenti augstu vērtē gan mūsu galvaspilsētas unikālās vietas, gan lietuviešu profesionalitāti. Lai gan mūsu dzelzceļa staciju nevar salīdzināt ar milzīgajām Maskavas vai Sanktpēterburgas stacijām, tomēr šai gadījumā svarīgākā izrādījās elastība un spēja pieskaņoties radošās komandas vajadzībām. Atbildīga un radoša attieksme un konkurētspējīgas cenas neapšaubāmi var uzskatīt par lietuviešu priekšrocībām,» viņa piebildusi.

«Katrs nākamais projekts ir aizvien sarežģītāks. Vērojama tāda tendence, ka katrai nākamajai filmai, kas tiek uzņemta Lietuvā, ir aizvien mazāk naudas. «Annā Kareņinā» tiek atveidota Krievijas aristokrātisko aprindu dzīve, skaidrs, ka nepieciešami grezni interjeri un tērpi, ko grūti savienot ar nelielu budžetu. Lai viss izdotos, nākas darīt brīnumus. Pagaidām smagi, tomēr ceļu esam ieminuši,» pastāstījusi kompānijas «Nordic productions» producente Milda Leipute.

Kā atzinis režisors, kas radījis tādas vēsturiskas filmas kā «Žanna d‘Arka» un «Hitlers», ir liels izaicinājums filmēt «Annu Kareņinu» laikā, kad viens slavenā Tolstoja romāna ekranizējums tikko pieredzējis pasaules pirmizrādi. Tomēr viņš izteicis pārliecību, ka filma attaisnos visas cerības.

Uzņemšanas grupā strādā aptuveni 100 profesionāļu no Itālijas un Lietuvas. Filmēšanā piedalās apmēram 70 aktieri, bet masu skatos iesaistīti 600-700 cilvēku.

Pērn un šā gada sākumā, izmantojot bargo un sniegaino ziemu, Lietuvā tika filmēti «Sibīrijas, Kamčatkas un Aļaskas kalnu skati» itāliešu režisora Gabriēles Salvatoresa filmai «Siberian Education» («Sibīrijas audzināšana») un pēc Vācijas telekompānijas «Spiegel TV» pasūtījuma tapušajai uz dokumentāliem pamatiem veidotajai kinodrāmai «Sibīrijas zeme». Abas filmas tika uzņemtas sadarbībā ar Lietuvas kinoindustrijas kompānijām - «Sibīrijas audzināšana» ar «Nordic Productions» un «Sibīrijas zeme» ar «Baltijos Filmu paslaugos».

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu