Filma «Raudošā kamieļa stāsts» un jaunā antropoloģe Mongolijā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien, 11. decembrī piedāvāsim skaistu dokumentālo filmu «Raudošā kamieļa stāsts» par nomadu ģimeni un dramatiskām kamieļu dzemdībām Mongolijā. Filmu komentēs un plašāk par Mongolijas sociālajiem fenomeniem stāstīs jaunā antropoloģe Līga Rudzīte, kas nesen atgriezās no tur veiktā pētījuma. Vakara turpinājumā būs neatkarīgā kino viena no spožākajām personībām Džims Džārmušs un viņa agrīnā filma «Dīvaināk nekā paradīzē» par pārīti trimdinieku no Ungārijas.

Filmu programma «Mirklis satricinājuma» četros otrdienu vakaros Kaņepes Kultūras centra jaunajā kinoteātrī Kino Bize atklās spožas personības, vēsturiskus notikumus un stāstus ar rezonējošu iedarbību uz skatītāja šķietami nesatricināmām maņām. Lekciju par filmu vizuālajiem un kontekstuālajiem pavērsieniem vadīs jauni un jau visiem pazīstami kino lektori. Programma tapusi sadarbībā ar ASV vēstniecību un Latvijas Antropologu biedrību.

Otrdien, 11. decembrī plkst. 18:00

Lektore Līga Rudzīte

«Raudošā kamieļa stāsts» / «The Stroy of the Weeping Camel»

  • Rež. Biambasurena Davā, Luidži Falorni / Byambasuren Davaa, Luigi Falorni
  • Vācija, Mongolija, 2003, 87 min.

Pavasaris Gobi tuksnesī Mongolijas dienvidos. Nomadu ģimene palīdz savam kamieļu ganāmpulkam dzemdībās. Vienai kamieļu mātei ir mokpilnas un sarežģītas dzemdības, taču ģimene palīdz un piedzimst neparasts, balts kamielēns. Neskatoties uz ganu centieniem, māte atgrūž jaundzimušo. Lai glābtu kamielēna dzīvību, nomadu jaunieši dodas ceļojumā, lai atrastu mūziķi, kas pārzina vietējos rituālus.

Godalgas Karlovi Vari, Bavārijas, Buenosairesas, Honkongas un citos filmu festivālos, kā arī nominācija «Oskaram» par labāko dokumentālo filmu.

Plkst. 21.00

«Dīvaināk nekā paradīzē» / «Stranger than Paradise»

  • Rež. Džims Džārmušs / Jim Jarmusch
  • Lomās: Džons Lūrijs, Estera Belinta, Ričards Edsons
  • ASV, Rietumvācija, 1984, 89 min.

Villijs dzīvo Ņujorkā un uzskata sevi par diezgan stilīgu kadru. Viņa ikdienu satricina pēkšņs skaistās, sešpadsmit gadīgās māsīcas apciemojums no Ungārijas. Lai arī sākotnēji naidīgs un neiejūtīgs, ar laiku starp abiem trimdiniekiem izveidojas savāda pieķeršanās. Garlaicības nomākti viņi nolemj doties izbraucienā pie radiem.

Džims Džārmušs par filmu ieguva Kannu filmu festivāla balvu «Zelta kamera» un Sandensas filmu festivāla īpašo žūrijas balvu.

  • Filmas tiek demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā.
  • Ieeja bez maksas
  • Norises vieta: Kaņepes Kultūras centrs, Skolas iela 15, Rīga
  • «kinobize.lv»
Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu